Денков: Ротацията ще стане най-лесно, ако стана външен министър

Снимка: Infomreja.bg

Не може темата да бъде ябълка да раздора, която да счупи правителството, допълни премиерът

Убийството на т.нар. „Нотариус“ е още един случай, в който има явно преплетени интереси в правосъдната система, като тази система по някакъв начин е свързана и с политическо влияние. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който тази сутрин близо час отговаря на въпроси на граждани и журналисти в социалната мрежа „Фейсбук“. 

Министър-председателят напомни за първия случай, който доби публичност - „Осемте джуджета“. По думите му той също е показателен за наличието на зависимости, но така и не е бил разплетен докрай, съобщават от Правителствената информационна служба. „Сега се борим за правосъдна реформа. Надявам се този нов случай да завърши с разплитане на тези зависимости, така че да стане ясно кой какъв е в тази история и който използва тези зависимости за обогатяване и да получи съответното наказание“, заяви акад. Денков. Той изтъкна, че това не е в правомощията на правителството, а на разследващите и на правосъдната система. „Това, което могат да направят политиците, основно в Народното събрание, е да изберат нови състави на съдебния съвет на прокурорския съвет, да осигурят хора, които ще имат морала,  за да може да няма толерантност, да няма възможност тези случаи да се възпроизвеждат, както досега“, добави премиерът.

По отношение на един от ключовите приоритети на кабинета - еврозоната, премиерът акад. Денков заяви, че дали България ще поиска извънреден конвергентен доклад зависи от периода, за който ще бъде планиран редовният доклад.  Акад. Денков изтъкна, че България е отличник по три от четирите показатели, които са решаващи за влизането ни еврозоната. По отношение на четвъртия показател - инфлацията, в България тя спада бързо и необходимо още малко време, за да достигнем необходимите нива. Относно другия важен приоритет Шенген по суша, министър-председателят посочи, че към момента е в ход обсъждане с ЕК какви да бъдат следващите стъпки. "Заздравяваме външната граница, купуваме още техника. Всички отчитат, че България се справя много добре", заяви акад. Денков.

На въпрос кога започва изграждането на новия блок на АЕЦ Козлодуй, премиерът акад. Денков заяви, че до март ще има първа оценка от Уестингхаус за прогнозните цена и структура на проекта, така че да се тръгне към подготовка на самия детайлен инженерен проект. Той ще бъде готов до средата на следващата година, междувременно се избира и строител. Така че в средата на 2025 година трябва да бъде подписан окончателният договор, в който се фиксират цена инженерни решения и други детайли. До 2033 година се очаква блокът да бъде построен, заяви премиерът акад. Денков.

Министър-председателят посочи също така, че от началото на годината България е върнала повече мигранти, отколкото е приела, което на означава, че броят им намалява. Акад. Денков беше категоричен, че продължаваме стриктно да се придържаме към Дъблинското споразумение. Страната ни приема мигранти, но и връща мигранти в държавите на произход – динамика, която не създава проблем до момента. Единственото, което правим различно, е да действаме по-бързо, отбеляза премиерът. По думите му дезинформацията по темата е опит българските граждани да бъдат заблудени и плашени.

За предстоящата ротация министър-председателят заяви, че разговорите по темата с вицепремиера Мария Габриел продължават. Според акад. Денков е важно кабинетът да не бъде разцепен на фракции, а да продължи да работи като екип, както досега. Премиерът добави, че дейността на областните управители също ще бъде оценена, както свършеното от министрите. Не обичам ултиматумите, а диалога, посочи още премиерът акад. Николай Денков. Според него дали си заслужават  компромисите ще зависи от крайния резултат. Министър-председателят изтъкна, че до момента правителството е постигнало много, включително по отношение на борбата с корупцията и другите приоритети за България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK