Денков: Правителството ще гласува оставката на зам.-шеф на ДАНС след доклада

Снимка: Infomreja.bg

„Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания“, подчерта Николай Денков

Изявление на министър-председателя акад. Николай Денков

Днес е ден за размисъл, в който трябва да решим за кого искаме да гласуваме.

Но се оказа, че отново трябва да обсъждаме как ще гласуваме – с машини или само на хартия. Защо е важно това? Защото на последните местни избори, проведени само с хартиени бюлетини, над 660 хил. бюлетини бяха обявени за недействителни. Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са избрани чрез манипулация на бюлетините.

Именно затова бяха въведени машините – бюлетините от тях не могат да станат недействителни и това дава много по-голяма увереност, че вотът е коректно отчетен в крайния резултат.

Срокът за сертифициране на машините от Министерството на електронното управление (МЕУ) е днес в 17:00 часа. Вчера, далеч преди изтичане на този срок, Централната избирателна комисия (ЦИК) забрани гласуването чрез машини. Това решение се основава единствено на един доклад от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), в който няколко наблюдения са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот. Тези внушения нямат никаква основа по следните причини:

1.       Машините в момента играят ролята на принтери. Достатъчно е да погледнете какво са отпечатали като бюлетина, за да бъдете сигурен, че вашият вот е коректно отчетен.

2.       Видеозаписите и снимките са част от рутинна процедура, с която се подготвя докладът в МЕУ, за да се удостовери коректната работа на машините. Внушение е, че видеозаписите и снимките могат да повлияят върху машинния вот.

3.       В законоустановения срок отговорните лица и експертите в Министерството на електронното управление публикуваха тяхното категорично решение, че машините съответстват на изискванията на чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс - с други думи, че могат да се използват в изборния процес.

4.       Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания - няма атрибутите, които се изискват от Закона за защита на класифицираната информация. Създава се впечатлението, че нарочно липсва изискването за класифицирана информация, за да може той да се разпространи максимално бързо без проверка на фактите и така да постигне своите манипулативни цели преди изборния ден.

5.       ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без нейна заповед. Всеки може да види съобщението на сайта на МВР, в което е обяснено, че на 26 октомври 2023 г. ЦИК е изпратила две писма - до министъра на вътрешните работи и до директора на ГД „Жандармерия“, с които разрешава разпределението на машините по рампите за товарене и експедиране.

6.       ЦИК заблудиха обществото и че решението за удостоверяване на съответствието на машините с Изборния кодекс е подписано само от отговорния заместник-министър на електронното управление. Това решение е подписано също от и.д. председателя на Българския институт по метрология и от председателя на Управителния съвет на Българския институт за стандартизация. Това решение е издадено въз основа на доклад, който от своя страна е подписан от ръководителите на четирите екипа за оценка на съответствието. Единият от тях е председател на Контролния съвет на Българския институт за стандартизация, вторият е главен секретар на Българския институт по метрология, а другите двама са отговорни експерти в МЕУ.

7.       Всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакция от страна на другите отговорни институции като Върховния административен съд, който излезе със съобщение, че ще разгледа случая най-рано в понеделник, т.е. след първия тур на изборите.

Сигурен съм, че след години събитията от вчерашния и днешния ден ще се анализират в учебниците по история като пример за активно мероприятие, опитващо се да опорочи изборния процес.

Затова се обръщам към Централната избирателна комисия – имате всички основания да преразгледате решението си и да отмените вчерашната си заповед като възстановите машинното гласуване. Докладът за съответствие на МЕУ е достатъчно юридическо основание за този акт.

МВР е в състояние да осигури машините в изборните секции. Впрочем наличието на машините в секциите не е свързано с тяхната верификация. При национални избори например машините се изпращат в секциите в чужбина, много преди да са приключили процесите за удостоверяване на съответствието им с изискванията на Изборния кодекс. Аз сериозно се притеснявам, че усилията да бъдат върнати машините обратно в складовете се правят, за да може в един момент да се каже, че машинно гласуване не е възможно, защото в избирателните секции няма машини.

Заради представения манипулативен доклад с подпис на заместник-председателя на ДАНС Деньо Денев Министерският съвет ще гласува неговата оставка, веднага след като получи предложението за това от председателя на ДАНС.

Призовавам всички хора утре – гласувайте, независимо от това дали ще бъде с машина, или с хартия. Това е начинът да минимизирате изборните злоупотреби и да осигурите по-добро бъдеще за себе си и за децата си. От Вашия глас зависи в какъв свят ще живеем – на манипулацията и лъжите или на грижата за хората и бизнеса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK