Денков не се чувал с Мария Габриел, преговорите все още не са размразени

Снимка: Infomreja.bg

Нека седнем на масата за преговори, призова той

„Тази проверка не ме притеснява, защото няма държавна измяна. Това са интерпретации, които нямат нищо общо с истината”. По този начин акад. Денков коментира проверката на прокуратурата по сигнал за престъпления против републиката, базиран на записите от заседание на Националния съвет на ПП, които бяха разпространени от депутата Радостин Василев. категоричен бе Денков.

Той подчерта, че преговорите за съставяне на кабинет с ГЕРБ-СДС все още не са размразени. „Днес не съм се чувал с Мария Габриел, а тя трябва да даде знак. Нека седнем на масата за преговори. Дотогава няма да коментирам състава на предложения от нас проектокабинет”, заяви кандидат-премиерът. И допълни: „Ако останалите кажат, че няма да участват в наш кабинет, нека опитат да реализират третия мандат”.

След получаването на папката казуса със записите пред журналисти коментира и Асен Василев, пише Нова тв. 

"Законопроектите за службите бяха внесени в предишното НС и предвиждат ръководствата на службите да се определят от парламента, а не от президента или премиера еднолично. Това е изключително важно, за да може службите наистина да са на България, а не да служат на един или няколко човека. За да могат службите да получават информация, в тях трябва да има доверие и това доверие да е на нашите партньори", заяви съпредседателят на ПП.

Атанас Атанасов също направи коментар относно конфликта, свързан със службите за сигурност у нас. Според него трябва да се промени начинът за назначаване на ръководителите на българските служби, за да може те да работят с МС.

„Имам чувството, че г-н Радев е някак засегнат от това, че отдавна сме заявили, че имаме законопроекти, които ще внесем в НС за промяна на начина, по който се управляват службите за сигурност. Защото съгласно Конституцията, МС отговаря за сигурността и обществения ред в страната. Президентът няма касателство и отношение към тази тема, така че не е в реда на нещата да назначава шефовете на служби. А, тези, които са в момента, бяха назначени от Радев по предложение на неговото служебно правителство. Съгласно българското законодателство преди да бъде назначен, който и да било, особено за ръководител на някоя от българските служби, би трябвало да бъде проучен за надеждност, включително и към нашите партньори от НАТО. Не мога да разбера за какво национално предателство се говори. Ако едно лице заеме висша ръководна длъжност в службите за сигурност и в него нямат доверие нашите партньорски служби, той няма да получава надежда информация по каналите на съюзническите работи”, поясни Атанасов.

Междувременно пред сградата на Президентството се провежда протест. Събралите се хора настояват Николай Денков да върне мандата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK