Денков: Готови сме да влезем в преговори

Снимка: Infomreja.bg

Понеделник е решаващ ден

В текста на предложения от ПП-ДБ меморандум се поставят принципни въпроси - как ще бъдат попълнени съставите на ВСС, Антикорупционната комисия, ключовите регулатори. Предлагат се ясни механизми, в които да се подберат хора с качества и в същото време да е ясно кой носи политическата отговорност. Не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат публични, прозрачни, пред очите на всички. Ще имаме възможност да обсъдим и състава на МС, след което да продължим дискусията с лидерите. Готови сме да влезем в преговори.

Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг. Той вече е имал разговор с Мария Габриел. До понеделник вицепремирът ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата.

Важно е с Габриел да запаим добрия тон, за да си имаме доверие и да продължим да работим заедно. Това е факт до момента. За да съществува правителство, то трябва да изпълнява тази програма, за която сме се разбрали още в самото начало. Същината на разговорите в момента е много повече в парламента - дали ще има съгласие да се довършат реформите, които започнаха преди девет месеца, каза Денков.

Ще имаме възможност като се върне от пътуване, да обсъдим състава на Министерския съвет, след което да продължим дискусията с лидерите. Предлагат се ясни механизми, по които да се подберат хора с качества и същевременно да е ясно кой носи политическата отговорност. Това не е търговия, а за публични и прозрачни процеси. Управленската програма е до края на 2024 г., и е естествено тя да бъде обновена, а министрите да бъдат подбрани така, че да могат да я изпълнят. За да съществува правителство и парламент, то трябва да се изпълнява това, за което сме се разбрали в програмата. При съставянето на правителството говорихме за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това, че по някаква причина г-н Борисов постоянно принуждава ДПС към съответните решения - той така си е решил, каза Денков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//