Демонстрационни стрелби се проведоха в рамките на „Хемус 2022“

Снимка: МО

В хакатона са се регистрирали 45 участници

Курсанти от трите висши военни училища, възпитаници на Военната академия „Г. С. Раковски“, студенти и любители в сферата на високите технологии, софтуера и изкуствения интелект представят страната ни в първия международен хакатон в областта на отбраната и Космоса. Участниците в хакатона „DefIn Space 2022“ бяха приветствани от заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев, днес, 3 юни в Международния панаир - Пловдив, където се провежда изложението „Хемус 2022“. Той им пожела успешна работа в следващите 24 часа.

„Активното участие от българска страна доказва ясната евроатлантическа ориентация на страната ни“, каза в словото си заместник-министър Георгиев. По думите му, активността на младите хора е гаранция, че най-после може да се осъществи нужния прелом в нашето общество и да се постигне развитие, което стъпва на най-новите технологии в Космоса.

В хакатона са се регистрирали 45 участници, разпределени в 11 отбора. Работата им ще бъде оценявана утре от четиричленно жури от експерти. Събитието е първото на националната научна програма „Сигурност и отбрана“ и е резултат от дългогодишното сътрудничество между Министерството на отбраната, Българската академия на науките, Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, Френското космическо командване. Темата е управлението на космическия трафик. Тя има все по-голямо значение, поради значителното увеличение на изстрелваните изкуствени спътници в околоземна орбита и плановете на Европейския съюз за разработването на политика, свързана със способностите на ЕС да проследява обекти в Космоса и създаването на международни регулации за отговорно и безопасно използване на космическото пространство.

По-рано днес изложители и гости на „Хемус 2022“ наблюдаваха демонстрационни стрелби на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“ (ЦАТИП). Осем български фирми, включително и домакините от Полигона, представиха образци оръжия и боеприпаси от своята продуктова гама. Сред присъстващите на демонстрациите бяха министърът на отбраната на Руанда генерал-майор Алберт Мурасира, заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев, председателят на Фондация „Хемус-95” контраадмирал о.р. Николов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, делегация от Република Ирак, чуждестранни военни аташета, акредитирани в България и командири от Българската армия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK