Дебатът: Битката на метафорите, добрият пиар и езикът на тялото

Снимка: Infomreja.bg

Какво накратко ни казаха кандидатите

Битката на метафорите, добрият пиар и езикът на тялото.

Дебатът между кандидатите за „Дондуков 2“ се осъществи по националната телевизия по ясно определен регламент. Припомняме, че дебатът има предистория – покана от проф. Герджиков към Радев за разговор, който Радев заяви, че ще се случи, ако се стигне до балотаж.

Двамата кандидати боравеха успешно с формулите на метафората. Радев настоя в изказванията си Герджиков да се определи като „симпатизиращ на ГЕРБ“, но свързвайки партията на Борисов със задкулисието и мафията. Именно поради тази причина Радев използва символиката на „шкафчетата с пари и златни кюлчета“, „инхаус поръчките“, „магистралите“.

Радев бе категоричен, че всеки президент трябва да има политическа позиция, но не и зависимост, и не е изключено държавният глава да бъде коментатор или анализатор на политическите събития в страната.

Герджиков пък започна със символиката, определяща опонента му като „летец“, но не и обединител на нацията. Именно „обединител“ бе разковничето, за което се хвана ректора, дори облягайки се на конституцията. Според Герджиков Радев е разединител, фиксиран в ПП ГЕРБ. Герджиков остро критикува Радев за това, че не познава проблемите  на хората, тъй като не „слиза от небесата“, както и това, че не прави достатъчно обиколки из страната.

Самият Герджиков обаче призна, че едва в предизборната си кампания като кандидат президент е започнал да „ходи сред хората“, като допреди това се е развивал изцяло в научните среди, заради които е отделял и много малко време на семейството си.

Герджиков остро критикува Радев, че „му пришива“ чужди хипотетични грехове, свързва го с лица, с които няма общо, както и че има вътрешен министър, който лъже.

Назовавайки „грешните ходове“ в живота си, Радев пък посочи, че е трябвало по-рано да прекъсне ГЕРБ нишката в управлението, но пък се гордее с децата и семейството си, както и че не е изгубил нито един пилот, свой „брат“.

Разделителните линии между двамата кандидати продължиха да се очертават по почти всички теми, но пък имаше и моменти, в които Герджиков се съгласи с Радев, че по темата „Крим“ трябва страната ни да е по-прагматична, както и че „Магнитски“ е позор за страната ни.

Радев в отговорите на въпросите посочи един много голям проблем за страната ни – липсата на редовото правителство, което е забавило и затруднило процесите със справяне с кризите.

Герджиков каза, че президентът не е имал волята да обедини партиите, за да създадат такова, опониран от Радев обаче, че държавният глава не е „архитект“ на коалиции.

Опомнените отговориха по две партийни теми – ДПС и БСП в изборните резултати.

Според Радев в ДПС е имало гласоподаватели – симпатизанти, които все пак са дали гласа си за Радев-Йотова, а с БСП самият Радев няма пробелем.

Трън в очите на Гержиков, също както на Борисов, обаче се оказа вътрешният служебен министър Бойко Рашков.

По двете теми – нова конституция и нов главен прокурор, опонентите отсякоха: Радев иска и двете, Герджиков не.

За проблема на РМС Радев е категоричен, че България няма да допусне РМС в ЕС, ако преди това не защитим интересите си, докато Герджиков заяви, че ролята на „историческата комисия“ е не да променя историята на РМС, а да балансира. По казуса Герджиков не бе добре подготвен.

И двамата кандидати казаха, че са ваксинирани, започвайки темата за пандемията. Кризата в здравеопазването доведе до заключението на Герджиков, че Радев лъже, че се справяме с пандемията. Радев от своя страна похвали действията на служебното правителство.

Герджиков е категоричен, че зеленият сертификат е „насилствен“, а Радев – „свобода на избор“.

Отново по темата за пандемията – Герджиков обвини Радев, че служебното правителство не подкрепя бизнеса навреме, а Радев заяви, че „наследството от ГЕРБ“ тежи на обществото ни.

За въоръжението на армията ни бяха изтъкнати метафорите за „москвича и изтребителя“. Опонентите са на противоположни мнения за цената на осемте Ф-16.

Според Радев Крим е руски, а според Герджиков - украйнски.

Нападки имаше между кандидатите относно изказвания на техните членове на инициативните им комитети.

Отминалото приветствие за Нова година на Радев бе критикувано от Герджиков, че е политиканстване и съсипване празника на хората, докато Радев в началото на 2021 бе откровен – има мафия и тя ни води към крах.

В личните си откровения, кандидатите се определиха и самоопределиха като: Радев – човек на дисциплината, морала и закона, Герджиков – човек, който търси доброто у хората. И двамата прощават. Радев ходи на театър, а Герджиков гледа филми в дома си.

Ръкостискането – Герджиков на дистанция, Радев – с две протегнати ръце.

Как обаче ще завърши този спектакъл, ще разберем в неделя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK