ДБ готови да говорят с всеки за съставяне на кабинет

Снимка: БГНЕС

Ще трябва ярките политически фигури да направят крачка встрани

Ако мандатът бъде даден на "Демократична България" (ДБ), капиталът, с който ще влезем, е да разговаряме с всеки един от нашите бивши партньори, за да успокоим топката.

Това заяви съпредседателят на ДБ и бивш правосъден министър във втория кабинет на ГЕРБ Христо Иванов след като номинираният за премиер Асен Василев върна празен мандат на президента Румен Радев.

Ще трябва ярките политически фигури да направят крачка встрани, да излъчим кабинет с по-демократичен профил, каза той и изреди някои от приоритетите пред страната ни - превъоръжаване на армията, съдебна реформа, каза Христо Иванов. 

Партиите да се дръпнем леко, да дадем подкрепа, но да не се опитваме да парцелираме, да завладяваме някакви територии. Да излезем от тази формула, да дадем право, каза Иванов.

Мога да разговарям с Тошко Йорданов, имаме бурна история в три народни събрания, но видях, че трябва да може да разделяме личната емоция, която е силна. Ние сме там (във властта), за да вършим работа. Длъжни сме да вървим напред, да разговаряме. Ще разговаряме независимо от всякакви лични истории - спокойно, възпитано. И със Слави Трифонов бих разговарял за една по-ограничена политическа формула, обясни Иванов. 

Вторият вариант на развитие на управлението в страната ни след връщането на празния мандат от "Продължаваме промяната" е да отидем на избори. "От партиен егоизъм е по-добрата версия за трите формации. Особено ПП и БСП социологията показва нарастваща подкрепа за нас", каза Иванов.

В същото време той изрази притеснение, че страната ни няма време за още избори. Притеснен съм от това, което става в страната и от това, че може да пропуснем възможности, каза той.

"Едни избори, макар и да разместват политическата формация, не могат да осигурят ясно мнозинство - ще се окажем, че страната няма време, за да постигне свои стратегически цели. ДБ смятаме, че ако ни бъде връчен мандат, ще бъдем длъжни чрез диалог и фокусиране върху важните задачи пред страната и кризите, които са зинали пред нас, да излъчим кабинет, който може да ги реши, макар и с ограничен срок. Само през следващата година имаме шанс да направим крачка към Шенген", каза Иванов. 

Той цитира и думите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че тази зима руснаците могат да спрат газта и ще стане трудно.

"Около ГЕРБ нищо не се е променило и разделителните линии, които съществуват, ще се задълбочат с още една кампания. Няма никакви условия, нищо политическо не се е случило, което да доведе до различен избор на тезгяха, за да може избирателите да направят различен избор. Някои ще си подобрят показателите", каза Иванов.

Всички закони, които приехме, бяха с мнозинства, обясни юристът-депутат. Когато се фокусираме върху отделните теми, когато се проведе внимателно дебат, ми се струва да видим дали при по-диалогична форма без да говорим за безпринципност, не може да придвижим тези важни неща, които бихме казали, че ще ги изпуснем.

Биха търсили мнозинство като започнат от ПП, заради моралното право. Ще избегнат търсенето на подкрепа извън тези 4 формации. Не могат да търсят подкрепа от ГЕРБ за управляващо мнозинство, но ги търсят за национални приоритети.

Да се фокусираме на големите задачи, големите предизвикателства, призова той. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK