Дават 650 лв. допълнително на полицаите, Еврозоната е единственото ни спасение

Снимка: МС

Владислав Горанов: Впрягаме 4,5 млрд. лева ресурс за бизнес и самонаети

"Дизайнът на мярката е насочен към работника." Така финансовият министър Владислав Горанов коментира предложението на АИКБ мярката "60/40" да стане "60/0".

Горанов посочи, че само от "Лудогорец" са имали запитване дали могат да участват в мярката "60/40", но финансист номер едно не смята, че тази мярка е подходяща за футболни клубове. Отправил е съвет да не кандидатстват по нея.

Основната цел е да подкрепи работодателите, които имат перспектива и желание да подкрепят и задържат своите работници. Тя не е задължително да се отнася за целия персонал, а да гарантира заплатите на заетите, обясни Горанов.

Философията на мярката е участие на работодателя и не само със запазване на правоотношенията, а спрямо неговите перспективи за развитието на предприятия, поясни финансист номер едно, с което отхвърли искането на работодателите.

Новото ръководство на ББР щяло да се фокусира изцяло върху финансовите мерки на властта.

Кредитите са в добро състояние и се обслужват редовно, каза още финансовият министър. В бъдеще ще се мисли и за насочване на ББР изцяло към малкия и среден бизнес, стана ясно от думите на Владислав Горанов.

"Това е една изключително правилна стъпка в правилната посока. Аз съм убеден, че ако продължи кризата с коронавируса, това е единствената спасителна стъпка". Това коментира премиерът Бойко Борисов след въпрос какво конкретно финансиране ще получим, ако сега се задейства влизането ни в Еврозоната.

По думите му с влизането на страната в чакалнята на Еврозоната се дава гаранция за абсолютната прозрачност в работата на българските банки. Така общите пари щели да бъдат под контрол в целия Европейски съюз.

И финансовият министър Владислав Горанов допълни, че влизането в ЕРМ-2 е необходимото условие за приемане на еврото. За него предимствата да бъдем Еврозоната са много повече от някои имагинерни притеснения. Финансист номер едно очаква положително развитие от Европейската централна банка (ЕЦБ) за това как работи суаповата сделка.

"С присъединяването ни в чакалнята на Еврозоната, ЕЦБ ще сключи суап с БНБ за размяна на лева срещу евро, което е от изключителна помощ и подкрепа на механизма за валутния борд в България. Свободно и без ограничения БНБ ще праща левове в ЕЦБ, а ЕЦБ ще връща евро", обясни Горанов.

След обяснението на финансовия министър, премиерът Бойко Борисов посочи, че "колкото лева имаме, толкова евро ще получим". Той е убеден европеец и докато ГЕРБ е в управлението ще продължава да държи на тезата, че ЕС и Европа са най-доброто място.

"Ако искаме да бъдем там - споделяме и хубаво, и лошото. Били сме извън европейското семейство и знаете какъв беше животът тогава", напомни Бойко Борисов.

Правителството впряга ресурс в порядъка на милиарди – 4,5 млрд. лева за подпомагане на физически лица, самоосигуряващи се, малки и средни предприятия, които да понесат шока от кризата, допълни Горанов.

Физически лица, засегнати от епидемията и извънредното положение, при липса на друга причина, които са в неплатен отпуск ще трябва да имат работни поне 5 работни дни през март, за да получат право да кандидатстват за безлихвен кредит.

Самоосигуряващи се лица, прекратили дейност или имат спад на доходите, имат право да кандидатства за кредити до 4500 лева, безлихвен, с гратисен период от 12 месеца и срок за издължаване до 5 години.

Кандидатстващите няма да дължат никакви такси по кандидатстване и могат да погасят задължението си предсрочно без наказателна лихва.

Те могат да кандидатстват пред 12 търговски банки.

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия – до 300 хиляди лева. Българската банка за развитие (ББР) ще ги управлява през търговските банки.

Критериите за допустимост са спад на оборота за първото тримесечие спрямо същото на предходната година. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

През Фонда на фондовете могат да се отпускат микрокредити до 50 хиляди лева за малки и средни предприятия с гратисен период и лихвена субсидия. Този инструмент е достъпен още от юни 2019 г. през Първа инвестиционна банка (ПИБ), Микрофонд и СиС Кредит. 

Ще бъдат изплатени по 650 лева на всички 15 200 полицаи работили на първа линия по време на извънредното положение. Парите ще бъдат изплащани като награда. Това ще се случва всеки месец, докато трае извънредното положение. Предложението е отправил министърът на вътрешните работи Младен Маринов и вече има разпореждането на премиера Бойко Борисов.

Борисов благодари на МВР за работата им по време на извънредното положение. Той заяви, че тя е била и е изключително трудна.

Изплащането на парите започва още от днес. Припомняме, че решение за изплащане на допълнителни средства бе взето и за медицинските работници на първа линия./ БГНЕС, news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK