Даниел Митов: Няма никакъв смисъл от нови избори

Снимка: БГНЕС

Промените в Конституцията са тест за бъдещето на конфигурацията, каза той

Няма никакъв смисъл от нови избори. Дано да проработи формулата за управление, въпреки че е много екзотична. Това коментира в студиото на „Събуди се” по NOVA Даниел Митов от ГЕРБ.

„Според мен в един момент тя ще трябва да се преосмисля. Тежестта и политическата легитимност се измести в парламента до такава степен, че никой не гледа към правителството, към изпълнителната власт като авторитет, който задава пътя”, каза той. Според него заради екзотиката във формулата на управление партийните лидери, носителите на легитимността са в парламента.

По думите му няма механизъм, който дефакто да официализира архитектурата на управлението.

„Говори се за това, че трябва да приемем механизъм за координация и взимане на решения. Дори да се създаде, отново ще продължава да ражда същите проблеми, тъй като самото правителство няма да е съставено от лидерството на партиите, които имат тежест в парламента”, уточни той.

Митов добави, че не напразно развитите демокрации, когато съставят правителство, слагат лидерите си отпред като министри, министър-председател, за да се пренесе легитимността и правителството да върши работа. „Министрите да разчитат на подкрепата на парламентарните си групи”, добави още той.

Според него, ако има по-добра комуникация публичните сюжети могат да се разминат.

Той каза, че сега фокусът трябва да бъде върху неща, които предстои да се случат с оглед на това да бъдат решени проблеми, трупани с години.  „За мен е важно, в момента, да се мине през промените в Конституцията. Това е много тежък тест за това дали въпросната конфигурация има бъдеще. След което идва бюджетът. Ако той не бъде гласуван, това е страшен сигнал”, каза Митов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK