ЦИК с ясни правила за гласуване с подвижни урни

Снимка: Infomreja.bg

Дописвания в избирателния списък за гласуване с подвижна избирателна кутия се допускат до 5 юли

Право да гласуват с подвижна избирателна кутия в изборите за народни представители на 11 юли  2021 г. имат избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да напуснат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение и избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, съобщават от ЦИК.

Това решение определя реда за образуване само на секции за гласуване на избиратели с трайни увреждания с подвижна избирателна кутия в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

Редът за образуване на секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, с подвижна избирателна кутия се определя с отделно решение на Централната избирателна комисия.

Ако избиратели с трайни увреждания, подали заявление за гласуване с ПСИК, бъдат поставени под задължителна карантина или изолация съгласно Закона за здравето, следва да гласуват в секция за гласуване с подвижна избирателна кутия, предназначена за избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация.

За целта органът по чл. 23 ал. 1 от ИК в деня преди изборите (10 юли 2021 г.) извършва служебна проверка дали лицата в съставените избирателни списъци на лица, подали заявления за гласуване с ПСИК фигурират в списъка на карантинираните лица към съответната регионална здравна инспекция.

Органът по чл. 23 ал. 1 от ИК  предприема служебно действия по заличаване от избирателния списък, в който тези лица са вписани, съответно по дописването им в избирателния списък (под черта) на ПСИК за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация.

Секция за гласуване с подвижна избирателна кутия се образува на територията на всяко населено място до 26 юни 2021 г. (14 дни преди изборния ден), ако има подадени не по-малко от 10 заявления от лица с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборно помещение, но желаят да гласуват, и постоянният им адрес, съответно настоящ адрес (в случаите, когато са подали заявление и са били вписани в избирателния списък по настоящия им адрес) е на територията на съответното населено място.

Дописвания в избирателния списък за гласуване с подвижна избирателна кутия се допускат до 5 юли 2021 г. (5 дни преди изборния ден).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK