Съставът на парламента е ясен, може да се събере поименно, да се закълне, може би ще следват промени. Това заяви пред БНТ членът на централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров.

Той коментира казуса с депутатското място на Бойко Борисов - "не бива да се допуска оставка пред ЦИК, след като са обявени резултати, но неговите аргументи са свързани с етиката и морала, в закон не може да се поставят такива норми, които да са задължителни", заяви Димитров по казуса с депутатското място на Борисов.

Може да се напише параграф за краен срок за подаване на оставките и реда, по който се случва, уточни Димитров.

Под 1% е бил проблемът с машините и дефектите по време на изборите, каза той.

Скандално ниско участие на изборите се дължи на това, че в секциите, в които са гласували с хартия, са гласували повече от половината, а в машините - всички. Активността е преминала 40% благодарение на тези, които са гласували с хартия, поясни експертът.

Той повдигна вниманието на конституционни съдии, които превърнаха нормата за машини и хартия като конституционна. Хубаво е да има машини, но най-хубаво избирателите да имат избори, поясни Димитър Димитров. Машините стават собственост на държавата, поддържани и всеки път зареждани с актуална версия на софтуера, каза Димитров.

Ако трябва да се гласува на парламентарни и президентски избори - вероятно една машина ще трябва да бъде в състояние да предостави възможност за гласуване - с една карта, но бюлетините ще са на различни страници, коментира тази възможност Димитър Димитров.

Мисля, че е време ИТН да управлява, защото се уморих да слушам колко са били гласовете на референдума и да се мълчи колко са гласовете сега. Няма 2 милиона - 670 000 за ИТН и те показват темпо на забавяне във времето. Всички партии без ДБ и ИТН са получили по-малко гласове само от предните избори на 4 април, включително в знакови места като Турция, анализира членът на ЦИК.

Той подчерта огромното усилие за организиране на много секции в чужбина, което довело до огромно напрежение в ЦИК. В Германия на всеки 50 км имаше секция, влаченето на машини няма никакъв смисъл, добави Димитров.

Относно искането на ГЕРБ за оставка на ЦИК заради гласуването в чужбина, Димитров потвърди: "Истина е, че имаше комисии, които трябваше да останат до сутринта заради потвържденията за протокола, това затрудни комуникацията". Толкова секции в чужбина искат специална Комисия, която да се занимава само с това, смята Димитър Димитров.

На практика грешни протоколи от машинното гласуване няма, каза още той, но се вкарва вторично създаване на база данни в ЦИК, различно от РИК и се забелязало, че в някои протоколи между машината и разписките е до 4 гласа разлика, което е значимо отклонение. Това трябва да се отгледа от всички възможни източници, категоричен е Димитров. Предстои и контролна дейност за това дали машините са работили изрядно, но няма срок за ЦИК. Проверката ще бъде извършена, увери членът на Комисията.

Запитан дали Михаил Константинов е изчегъртан от "Информационно обслужване" - по мнението на Димитров той е най-добрият експерт в математическата част, на него му беше вменена публично глупавата претенция, че създава изборните резултати, което не е вярно, и той трудно ще бъде заместен.