Читалището в Мосомище отново зарадва жителите на селото

Снимка: Infomreja.bg

То се стреми да възроди местните традиции

Всеки, който мине тези дни край читалището в село Мосомище, непременно ще се впечатли от тематичната украса, представяща есента с нейните багри и плодородие.

„За първи път направихме такава украса преди четири години – разказва секретарят на читалището Стоянка Кузманова. – Тогава беше като на шега – набрахме шума, донесохме слама, тикви. А после стана традиция.“

Тя и самодейката Елена Джугданова, която има дарбата на художник приложник, са инициативни и дейни. Вече няма повод, по който те да не изненадат съселяните си с нещо красиво. За Коледа направиха приказна украса – еленче и шейна от стиропор. За Великден пък  изработиха огромно „яйце“ – 2 метра в диаметър, и го увиха с плат – подарък от шивашки фирми. Около него поставиха „подгласници“, две по-малки „яйца“. За Баба Марта направиха от тел Пижо и Пендо в човешки ръст, после им ушиха рокля, потури… Помагат им млади хора от селото, някои възрастни се включват, като дават пари за материалите .

Двете жени имат и друга, по-голяма цел – да възродят позабравени народни традиции. На Сирни заговезни например на сцената в читалището са възпроизвели обичая хацкане. Облекли се с носии, донесли рогозина, малки столчета… и посрещнали децата. Някои майки купили халва, други сварили яйца, започнало оживление, веселие.

За тази пролет имат идея да възстановят обичая лазаруване. Преди години той е бил характерен за местните хора.

„В нашите дейности участват и децата. Те имат богата фантазия и изобщо голям потенциал, който трябва да се развива. А и да не стоят само с телефоните и таблетите в ръце“, включва се в разговора и Елена Джугданова.

В тазгодишната Лятна академия тя им е изнесла урок по родолюбие, запознавайки ги с характерното за българските шевици, с тяхната символика. Последвало изработването на пана от … капачки. Децата сортирали капачките по цветове и ориентирайки се по схемите, представили тукашната местност Топлицата, характерната за селото бабугерска маска, логото на читалищния ансамбъл „Топлика“, Дървото на живота, Житената питка.

Паната бяха изложени в парка на Гоце Делчев по време на фестивала „Балкански багри“, с тях ще бъде украсена фасадата на читалището.

Децата на Мосомище са най-активни участници и във  Великденските работилници, където изработват коледни венци, свещници, подходяща за празника декорация.

„И все пак нашата слабост си остават мартениците. Изработваме ги от 2011 година насам“, уточнява секретарят на читалището и отново хвали момичетата и момчетата за тяхната сръчност.

За да зарадват същите тези деца, читалищните деятелки купуват карнавални облекла и им ги предоставят на 1 юни, а малчуганите им се радват и бързат да се снимат с тях. В образи на популярни герои се превъплъщават и някои майки, както и самите организаторки.

Както се казва, с желание всичко се постига!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK