ЧЕЗ подаде ръка на село Полетинци

Снимка: ЧЕЗ, архив

Компанията ще ремонтира чужд трафопост безвъзмездно, селото отново ще има вода

ЧЕЗ Разпределение ще извърши безвъзмездно ремонт в електрическото оборудване на трафопост, който не е собственост на дружеството, и по този начин ще помогне в кюстендилското село Полетинци отново да потече вода. Селото вече два месеца е на сухо след авария в съоръжението, което захранва помпената станция.

Че трафопостът не е на ЧЕЗ, е ясно не само заради справката в активите на дружеството. Съгласно българското законодателство един трафопост може да стане собственост на ЧЕЗ едва когато започне да захранва повече от един клиент. До тогава е част от обекта, който захранва, и принадлежи на собственика му. В случая трафопостът захранва само помпената станция в селото и никога не е влизал в активите на ЧЕЗ Разпределение, нито някой е подавал искане за това.

Проверка на медията ни показа, че още през януари ЧЕЗ Разпределение в извършило проверка на трафопоста, въпреки че това не влиза в задълженията на дружеството. Още тогава е констатирано и лошото техническо състояние на съоръжението, като е установен рискът село Полетинци да остане без вода.

ЧЕЗ Разпределение изготвя предписание на „Кюстендилска вода“ ЕООД за отстраняване на проблемите. Предписанието е получено във водоснабдителното дружество на 31 януари. До ремонт така и не се стига и така през февруари, при авария, жителите на Полетинци останаха без вода.

Решение беше намерено днес, когато на среща при областния управител г-жа Катя Димитрова, регионалният мениджър на ЧЕЗ Разпределение за региона на Кюстендил - Петър Нецов, пое лично ангажимент до края на седмицата компанията да смени повредените в чуждия трафопост елементи, така че той отново да може да работи. Дружеството ще направи ремонта безплатно. Външният ремонт пък ще бъде направен от ВИК, така че да се избегне рискът от течове.

Жители на селото благодариха на ЧЕЗ Разпределение и чакат с нетърпение момента, в който отново ще могат да се радват на течащата вода. Остава висящ въпросът с регулярната поддръжка на съоръжението, която трябва да се извършва от неговия собственик.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK