Част от учениците от област Кюстендил минават онлайн

Снимка: Infomreja.bg

Във Видин, Габрово, София, Монтана и Перник също

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил - Дупница, Трекляно, Кочериново и Рила, Монтана и Перник. 

Учениците от останалите пет общини от областта – Кюстендил, Невестино, Бобошево, Бобов дол и Сапарева баня, продължават обучението съгласно издадената по-рано заповед на Регионална здравна инспекция.

За петте общини: Учениците от VI, IX, X и XI клас са в обучение от разстояние в електронна среда. Учениците от I, II, III, IV, V, VII, VIII и XII клас се обучават присъствено. Това ще продължи до 22 октомври, включително.

Ротацията предвижда от 25 октомври в обучение от разстояние в електронна среда да бъдат класовете V, VII, VIII и XII, а присъствено да бъдат учениците от I, II, III, IV, VI, IX, X и XI клас. Ротацията е до 29 октомври, включително и от 2 до 5 ноември.  От 8 до 10 ноември, включително класовете I, II, III, IV, V, VII, VIII и XII клас ще се обучават присъствено, а учениците от  VI, IX, X и XI клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда.

Министърът на образованието и науката издаде заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г. 

Министерството на образованието и науката (МОН) предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини. 

Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2