Българските дипломати почетоха паметта на Ботев в Скопие

Снимка: БГНЕС

Посланик Ангелов подчерта уникалната българска традиция да спираме при воя на сирените

Паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България бе почетена и в Скопие. С минута мълчание и химна на България в 11.00 часа местно (12.00 ч. българско) време пред сградата на българското посолство в Република Северна Македония бе почетена паметта им, пише Нова тв.

След минутата мълчание българският посланик в Скопие Ангел Ангелов обясни как е усетил разликата в България и в РС Македония за начина, по който почитаме националните герои, отдали живота си за нашата свобода.

„В този момент цяла България е оглушена от сирени. Сирени не за въздушна атака, а за памет и спомен. Всички пешеходци остават на място, всички автомобили изгасят двигателите си, работниците спират работа, чиновниците стават от бюрата си и замръзват. Това не е филмова анимация, това е България. Това са българите, които в този момент отдават почит на Христо Ботев и на всички паднали за свободата на Отечеството”, каза Ангелов.

Според него тава е уникална българска традиция, която пазим, защото за тази една минута сирени пред очите ни преминават цяла плеяда личности от пантеона на героите, пожертвали себе си за свободата. „Стоим мълчаливо и си даваме сметка как се съизмерваме с тях”, посочи в словото си посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK