Българите зад граница ще могат да упражнят днес правото си на глас в 371 секционни избирателни комисии в 70 държави.

Със 101 по-малко са избирателните секции в Турция в сравнение с парламентарния вот през 2014 година. Броят им е максималният по закон за държава извън Европейския съюз - 35. Това е една от причините от изселническите организации да очакват спад в избирателната активност.

19 500 души са подали заявление за гласуване в южната ни съседка, но ще могат да гласуват и хора, които не са го направили. За тази цел те ще трябва да декларират, че са пълнолетни български граждани, не са под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода", както и че няма да гласуват повторно на друго място. Декларациите могат да се попълват само в избирателните секции. Осем секции има в Бурса, в Истанбул са седем.

Заради малкия брой секции се очаква струпванията на желаещи да гласуват да продължат до самия край на изборния ден.

Гласуването на сънародниците ни в Белгия ще бъде в повече избирателни секции, като се очаква този път евентуалните опашки да са по-малко, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел. Осем са избирателните секции за гласуване в Белгия, като пет от тях са в столицата. 

58 избирателни секции са открити във Великобритания за гласуване в предсрочните парламентарни избори. В някои квартали на Лондон, където живеят много българи, за разлика от друг път има по две секции. В българското посолство в Лондон, както и на президентските избори, има 4 секции. 

В Германия са разкрити 13 секции в 8 населени места. Въпреки рекордния брой подадени заявления за гласуване в Германия - над 2700, заради отказ от германските власти и на тези избори допълнителни секции не бяха разкрити. Българските граждани ще могат да гласуват в три секции и в Берлин, и в Мюнхен, в две секции - във Франкфурт, както и в Дармщат, Хамбург, Магдебург, Щутгарт и Мюнстер. 

Над 3 хиляди заявления са подали българите в Испания за участие в днешните избори. Разкрити са общо 38 избирателни секции. Най-много са подадените заявления в Памплона, Барселона и Колядо Вилялба. 

Българите в Сърбия могат да гласуват в посолството в Белград и консулството в Ниш, в българските културно-информационни центрове в Димитровград и Босилеград.

В Молдова секциите са три. Те са разположени в столицата и в районите с компактно българско население. Организацията на изборния ден е била извършена само от нашето посолство, при съдействието на местните власти за гарантиране на реда и безопасността. От разговорите с избирателите става ясно, че хората очакват от бъдещия парламент конкретни решения, свързани най-вече с трудовата и социална реализация на младите от диаспората в Молдова и в България, защото за тях освен родина България е и значима част от обединената европейска общност. Изборните секции отвориха навреме.

Българските граждани в Канада гласуват в 7 избирателни секции в изборите за парламент на България. Секции са разкрити в градовете Отава, Торонто, Монреал, Калгари и Ванкувър. Българското посолство в Отава организира вота в столицата и в две секции в Монреал. Генералното консулство в Торонто следи пряко организацията на изборите в сградата на консулството и в западното предградие Брамптън, както и в градовете Калгари и Ванкувър.

Изборите започват в 7:00 часа сутринта местно или 14:00 часа българско време в 5-те избирателни секции в Отава, Торонто и Монреал, като всеки гласоподавател трябва да представи валиден документ за самоличност и декларация, че няма да упражни правото си на глас на друго място. Предвид часовата разлика, изборният ден в секциите в Калгари и Ванкувър ще започне и завърши съответно 2 и 3 часа по-късно спрямо останалите секции.

Изборният ден приключва в 20:00 часа местно време или в ранните часове на понеделник българско време. Както миналата година по време на изборите за президент на републиката, и този път три от секциите извън дипломатическите представителства са разкрити по изключение. За сравнение, на последните парламентарни избори през 2014 година българите в Канада, които по официални данни са около 50 хиляди души, имаха възможност да гласуват в 4 избирателни секции. Тогава от правото си на глас се възползваха 1639 души.

Избирателните секции в Австралия отвориха осем часа преди тези в България. Много от сънародниците ни вече са гласували. Изборният ден е повод хората да се срещнат с приятели, които отдавна не са виждали, и да обсъдят какво се случва в България. Данните от последните две гласувания в Австралия показват, че средно в избирателна секция гласуват между 150 и 200 души.

Резултатите ще станат известни утре. Заслужава да се отбележи работата на доброволците, организаторите и членовете на изборни комисии. Всички те са като възрожденски патриоти, за които мислим, че отдавна са изчезнали. /News.bg/