България и Иран си сътрудничат в енергийната сфера

Снимка: МИИ

През първото полугодие на 2022 г. стокообменът на страната ни с Иран възлиза на 112.9 млн. щ.д.

Възможностите за сътрудничеството в енергийната сфера обсъдиха на среща в Министерство на икономиката и индустрията министър Никола Стоянов и посланикът на Ислямска република Иран в Република България Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули. Разговорът е продължение на търсенето на всички възможности за осигуряване на диверсификация на страната ни.

Н.Пр. Расули коментира пред министър Стоянов, че основа на иранската икономика е петролният сектор. Иран притежава около 10% от световните нефтени запаси и е на четвърто място по този показател в световен мащаб. Държавата притежава и вторите по големина залежи от природен газ в света. Възможностите на Иран в тази сфера са големи и страната е готова да обсъжда варианти за сътрудничество в тази сфера, подчерта посланикът.

Акцент в разговора между министър Стоянов и Н.Пр. Расули бе поставен и върху действия за по-скорошното реализиране на Мултимодалния транспортен коридор „Персийски залив-Черно море“, който според иранския дипломат е вече готов на 80%.

Министър Никола Стоянов увери Н.Пр. Сейед Расули, че за България е особено важно развитието на отношенията между двете страни. През последните години се отбелязва ръст в двустранната търговия, което потвърждава интереса на България и Иран за сътрудничество и е в продължение на дългогодишните традиционно добри отношения между двете държави.

През първото полугодие на 2022 г. стокообменът на страната ни с Иран възлиза на 112.9 млн. щ.д. с ръст от 76.1% спрямо същия период на миналата година. През 2021 г. двустранната търговия достига 171.5 млн. щ.д., което е ръст от 28% спрямо 2020 г. Министърът на икономиката и индустрията Николай Стойнов и Н.Пр. Сейед Расули се обединиха около мнението, че двете държави имат далеч по-големи възможности за активизиране на двустранното сътрудничество и, че ще се работи в посока облекчаване и създаване на повече възможности за българския и иранския бизнес. Ще се търсят и работещи механизми за директно договаряне между фирмите от двете страни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK