Българи от Испания наели Боевски за муле

снимка: Монитор

Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е бил нает от българска групировка в Испания за муле. Това съобщиха пред „Монитор” разследващи от службите за сигурност у нас. След ареста на именития ни спортист се наложило работещите в отделите за борба с наркотрафика сами да си събират оперативна информация по случая с щангиста ни, тъй като официалните данни от бразилските власти идвали с голямо закъснение.

Проучване от българска страна показало, че Гълъбин Боевски е трябвало да изпълни доставката на 9-те килограма кокаин по стар канал, който бил ръководен от българи в Испания. Куфарите с наркотика трябвало да бъдат разтоварени в Испания и българинътда се прибере чист на летище СофияЗа доставката на кокаина до Мадрид олимпийският ни шампион от Сидни е щял да прибере около 20 000 евро, твърдят специалисти по наркотрафика.

Преди залавянето на Боевски на летището в Сао Паулу други трима българи са изгорели с дрога по същия канал. Първоначално се предполагаше, че пратката от 9 килограма или поне част от нея е била за пазара у нас. Последната информация на службите е, че дрогата е трябвало да бъде доставена в Мадрид. „Страната е превърната в депо за кокаин, който след това се разпределя за останалите европейски страни”, коментира разследващ пред „Монитор”. Според него всеки ден поне по 20 килограма от най-скъпия наркотик влиза в Испания, като 80% от трафика е насочен в тази посока.

Традиционно мулетата се набирали от нигерийци, но случаят с Боевски не бил такъв и той работел за нашенци. Групировките в Испания, занимаващи се с трафик на кокаин, били сформирани от боливийци, румънци, руснаци, мароканци и българи, като доста често различни националности работели заедно. В същото време адвокатът на Боевски – Ивайло Дерменджиев, съобщи пред TВ7, че българинът е тормозен в бразилския затвор „Пинейрос”.

Проблемите за щангиста не идвали от надзирателите, а от съкилийниците, с който лежи. ”Към момента не му е повдигнато обвинение, а той не е направил самопризнания. В преписката по случая има много пробойни, които могат да се използват в евентуалния процес”, каза още Дерменджиев, чиито усилия в близките дни ще бъдат насочени към пускането на тежкоатлета под гаранция.

Българският адвокат все още не се е виждал с клиента си, защото в Бразилия той не е конституиран като такъв. Според разказа на съпругата на Боевски спортистът бил в емоционален шок и се разплакал, когато я видял. /Монитор/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//