Пленумът на БСП оценява положително резултатите от първите 100 дни на правителството и дава висока оценка на министрите си в четворната коалиция. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след проведения пленум на столетницата, съобщава news.bg.

БСП очертава два успеха, една слабост, три задачи, които чакат социалистите и 3 проблема от първите 100 дни на власт. Двата успеха - правителството успя в една тежка ситуация на няколко кризи да преведе страната през най-тежки зимни месеци и приемането на бюджета за 2022 г.

Единствената слабост на кабинета ("Петков" - б.р.), според Нинова е нарушената координация и лошата комуникация между коалиционните партньори. Изградихме четири равнища на комуникация за взимането на решения, които са твърде много, оцени Нинова. Според нея тази слабост трябва да се преодолее, защото излъчва несигурност нестабилност.

Трите важни задачи пред БСП са да довършат управленската си програма, да е много силно подплатена от законодателна програма и още от утре да започне подготовка за актуализацията на бюджета.

В актуализацията на бюджета социалистите предлагат 2.5-3 млрд. лв., които да се подредят в политики. БСП предлага три сфери на разговор за актуализацията на бюджета - да обсъдят регулиране на цените и налагане на таван, да има данъчен въпрос (диференцирано ДДС на регулираните цени, въвеждане на необлагаем минимум или промени в Закона за корпоративното облагане или създаване на облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества). Третата мярка - преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен стаж. БСП ще оформи своите изчисления и ще ги предостави на вниманието на четворната коалиция.

Нинова увери, че Сребърният фонд си е там, където трябва и не е посегнато към него. Той дори се е увеличил с 250 млн. лв., като подобни манипулации ще бъдат опровергавани винаги.

Третите проблеми - оръжията за Украйна, присъединяването на РСМ в ЕС и избора на нов управител на БНБ. БСП категорично се обявява против износа на оръжия, боеприпаси, военни стоки и технологии за Украйна. БСП иска войната да спре, да започнат преговори, да се нормализират локалните отношения между Европа и света, настоя Нинова.

"Нито в Министерски съвет, нито в Народното събранием, нито аз персонално като министър на икономиката и индустрията ще дадем един глас или едно решение за документ, който представлява износ на оръжия или боеприпаси за Украйна", закани се соцводачът.

БСП настоя за стартиране на процес за присъединяване на РСМ в ЕС едва след изпълнение на двустранния договор между двете държави. Според Нинова управителят на БНБ не трябва да е човек, излъчен от партиите в парламента. Това трябва да е човек с безспорен опит и авторитет. БСП ще убеждава ИТН и ПП да оттеглят кандидатурите си, съответно - Любомир Каримански и Андрей Гюров.