Бразилия трупа войски по границата с Венецуела и Гвиана

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Силите се привеждат в готовност

Бразилия планира да изпрати още 2000 военни на границата с Венецуела и Гвиана, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на бразилския генерал Коста Невес, командващ в региона.

"Ситуацията по границата ни принуди да направим някои промени, които бяха заложени в стратегическия ни план. Почти утроихме броя на нашата моторизирана пехота, бронирани машини и артилерия в Рорайма", заявиха военните.

Бразилия изпрати първите военни части с бронирани машини на границата с Гвиана през декември 2023 г. Източник от местния портал G1 уточни, че става въпрос за привеждане на силите в готовност, а не за незабавна военна операция.

Венецуела и Гвиана водят дългогодишен териториален спор от началото на XIX век.

Предмет на спора е частта от територията на Гвиана в басейна на река Есекибо,богата на природни ресурси, включително злато и диаманти. На картите на Венецуела тези земи обикновено са защриховани като спорни.

През декември 2023 г. конфликтът ескалира, след като президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви спорната територия за 24-ти щат в страната под името Есекибо Гвиана, а след това подписа декрети, които на практика я включват в страната. Вицепрезидентът на Гвиана Бхарат Джагдео заяви, че страната ще се защитава "с всички средства", ако Венецуела се опита да промени границите.

По-късно Мадуро проведе среща с президента на Гвиана Мохамед Ирфан Али, на която се договориха да не се заплашват и да не използват сила за разрешаване на конфликта за Есекибо. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK