Борислав Гуцанов: Предлагаме да се увеличи минималната заплата

Снимка: БСП

Най-важно за нас е България да има силна икономика, която ще спомогне за увеличаване доходите на българите

„БСП ще направим всичко, което е по силите ни, за да облекчим живота на всяко едно българско семейство. Смятаме, че пенсиите трябва да се вдигнат. Ще направим и всичко възможно да се увеличи минималната работна заплата или поне да има необлагаем минимум, за да бъде подпомогнато всяко едно българско семейство, защото положението в цялата страна е тежко.” Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и председател на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов в предаването „Офанзива“ по Nova News.

По думите му най-важно за социалистите е България да има силна икономика, която да тръгне по възможно най-бързия начин във възходяща посока. „Най-важното нещо за нас е България да има силна икономика и тя да тръгне по възможно най-бързия начин във възходяща линия. Ключът във всичко е икономиката – от там идват средствата, от които може да се вдигнат заплатите и пенсиите, както и всяко едно българско семейство да чувства сигурност, а не да искат да избягат в чужбина”, добави Гуцанов.

Членът на Изпълнителното бюро на БСП коментира и ситуацията с постоянно нарастващите цени на горивата, както и мерките, които социалистите предвиждат. „Все още сме в процес на обсъждане по кой точно вариант да се случи това, но нека оставим окончателното решение на изпълнителната власт. А ние като парламент и управляващо мнозинство имаме волята това да се случи”, подчерта социалистът.

„Взели сме мерки, за да не оставим магазините празни, така че дори и да възникнат протести от страна на превозвачите, хората могат да са спокойни, че ще имат достъп до всички необходими стоки”, категоричен бе Гуцанов относно напрежението с превозвачите. Той определи за неверни твърденията, според които хляба ще поскъпне с някакви колосални суми.

Председателят на транспортната комисия заяви, че всеки един управляващ трябва да е готов да поема отговорности и изрази надежда, че до 18-ти чрез диалог ще бъде решен проблема с превозвачите, за да не се стига до по-сериозни стачки, които биха затруднили живота в страната. „Има огромна икономическа криза в Европа и съответно нашата икономика също страда от това нещо”, допълни той и подчерта, че има много опции за решаване на проблема, но всички те минават през двустранен диалог, а относно акциза на горивата в България коментира, че той е на възможно най-ниската ставка.

Според Гуцанов тол системата е от 2020-та година и още тогава е трябвало да бъде въведена в пътната мрежа на цялата страна. Но след възникнали тогава  протести, правителството е решило да отложи въпросното решение с 3 месеца, а в последствие това продължава да е така вече 2 години.

„В момента от тол системата се събират около 280 млн. лева от леките автомобили и близо 160 млн. от тежкотоварните, а необходимите пари за ремонт на пътищата са 1.2 млрд. Трябва да има солидарност и по-голямата част от таксите да се събират от тежкотоварните автомобили”, каза народният представител от „БСП за България“.

„Най-важното нещо за България е да бъдат осигурени най-добрите цени на газ – независимо от кой доставчик ще бъде тя. Също така да бъдат възобновени разговорите с „Газпром”, защото ние повече от 40 години зареждаме от тях и до момента не сме видели по-добра възможност. Сега ще дойдат 2 танкера с втечнен газ, но те са за 1 месец и по-важно е какво ще правим след това", категоричен бе Гуцанов и обвини бившия премиер Борисов и тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова, които, по думите му, тогава са нарушили договорите за доставка на газ - част от причините сега да плащаме по-висока цена на газта.

В заключение той каза, че за БСП е най-важно да имаме сигурност в доставките, както и да ползваме гориво на възможно най-ниската цена, защото това е ключово за българската икономика и нашата сигурно. „Когато говорим за азерски газ също трябва да знаем, че една част и по-точно 45% от него е руски газ. Ние можем да вземем максимум 1 млрд. от азерския газ, но необходими са ни още 2.5 млрд. и е важно откъде ще ги вземем тях”, допълни Гуцанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK