"Бойното поле" в Китайския квартал в Благоевград ще се превърне в улица

Снимка: Община Благоевград

... С асфалт, осветление и тротоари

Чист въздух и европейски облик ще красят центъра на Благоевград. Дълга и чакана, дори и изстрадана е ул. „Елин Пелин“, която се намира в така наречения „Китайски квартал“ в центъра на града. Кварталът носи славата си заради бързото и масово застрояване с жилищни кооперации. В продължение на години улицата между тях е „минно“ поле от дупки, за инфраструктура не може да се говори. С годините обаче чакълестият изровен път се оказва добра локация за паркиране не само на живущите, но и за временните посетители в централната градска част.

Сезоните също оказват своето въздействия – есенно-зимният е красив с калта и огромните локви от изровен чакъл, а пролетно-летният има очарованието си с прахта, обраслите тротоари и най-вече – миризмата, която се носи от изхвърлените встрани на кооперациите отпадъци и превърналото се в тоалетна място.

Граждани са подавали сигнали до общината с молба за почистване, но са извършени само „козметични процедури“, въпреки че улицата се намира на метри от офиса на общинското предприятие „Биострой“.

От днес тези тегоби свършват. Състоя се първа копка на улицата.

На събитието присъстваха ВрИД кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев, заместник-кметовете инж. Венелин Трошанов, Пролет Трифонова и Любен Милев, представители от фирмата за строителен надзор и технически контрол в проектирането и строителството и представители на фирмата изпълнител.

Думата за стартиране на строителните дейности бе дадена на инж. Венелин Трошанов: „За мен е удоволствие да дам старта на този проект, иницииран от инж. Румен Томов, а ние като негов екип ще изпълним. Всичко това няма как да се случи без участието на проектантите, на строителния надзор и на фирмата изпълнител, „Вип трейд енд билд“ с управител Георги Ставрев. Искам да им благодаря и да им пожелая лека работа, добра комуникация между всички, свързани с този процес, за да завършим проекта, така че хората там да имат една наистина европейска улица.“

Стойността на строително-ремонтните дейности по благоустрояването на улицата е близо 126 000 лева и включват асфалтиране, изграждане на тротоари, поставяне на осветление и дъждоприемни шахти, включени към канализацията. Средствата са изцяло от бюджета на община Благоевград за 2021 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK