Благовец по стар обичай празнуваха в Долно Осеново

снимки: Община Симитли

Благовец по стар стил, по стар обичай празнуваха децата в Долно Осеново. Открай време местните жители, изповядващи мюсюлманската религия, празнуват Благовещение на 7-и април, който по християнския календар се отбелязва на 25 март.

Традицията в Долно Осеново повелява на този ден всеки да хапне първо чесън, за да бягат влечугите, защото местното население изцяло е ангажирано с работа на нивите.

Веднага след това се захранват с питка и мед или халва, защото е хубав празник и името му е сладко, разказват и днес младите в селото, наследили обичаите за празника от майки и баби.

Празникът продължава с разходки на открито сред природата, задължително с торбичка със сладки разядки.

По нестандартен начин децата в детската градина в Долно Осеново преплетоха Благовец и Седмицата на гората. Още рано сутринта малчуганите бяха захранени в забавачницата с питка с мед, халва и чесън. Така, както повелява обичаят за Благовец, в детската градина посрещнаха и лесничеите от Горското стопанство.

В занималнята на децата се проведе увлекателна беседа за горските обитатели, като в ролите на Ежко, Мечо, Лиса, Зайо и Кумчо Вълчо бяха талантливите хлапета от детската градина, които с песен, танц и стихове приветстваха гостите от лесничейството.

С голям интерес децата наблюдаваха презентацията на тема: "Да опознаем и опазим гората". От нея те научиха какви грижи трябва да се полагат за гората и цялата природа.

Учителите бяха направили изложба на интересни изделия от природни материали. А гостите от Горско стопанство - Симитли осигуриха разнообразен подсадъчен материал, който засадиха в двора на детската градина с активното участие на малките деца.

 

снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK