Благоевградската общественост се поклони пред паметта на Христо Ботев

Снимки: Община Благоевград

С ритуал по полагане на венци и цветя кметът Илко Стоянов отдаде почит пред паметника на революционера

Днес, 2 юни, благоевградската общественост се поклони пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

С ритуал по полагане на венци и цветя кметът Илко Стоянов отдаде почит пред паметника на революционера, поета и героя Христо Ботев. „2 юни – ден за почит! Ден, в който ние сме длъжни да сведем глава и да помълчим, да помислим! 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 1876 година, 2 юни кончината на героя Христо Ботев е факт, но той умира, за да живее вечно!

През 1901 година за първи път се отбелязва официално 2 юни  на връх Вола, Околчица, когато присъстват и Ботеви четници! 121 години ние следваме една традиция, която трябва да съхраним и да предадем на децата си! И това зависи от всеки един от нас! Признателността се възпитава! Затова нека да възпитаме у младите поколения нужното, за да знаят историята и колко важна и паметна е датата 2 юни!“, каза в част от словото си кметът Илко Стоянов.

Венци и цветя бяха положени още от областния управител Валери Сарандев и зам.-областният управител Анита Коцелова, Радослав Тасков, председател на ОбС – Благоевград, ст. ком. Георги Кандев, директор на ОД МВР – Благоевград,  от името на полк. Митко Балтов, командир на 2-ро Бригадно командване.

В церемонията взеха участие още представители на ЮЗУ „Неофит Рилски“, на политически партии, на културни и образователни институти, неправителствени организации, общественици, жители и гости на Благоевград.  На събитието присъства и директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Силвия Домозетска.

Химнът на Република България прозвуча в изпълнение на Биг Бенд – Благоевград.

В ритуала участва и представителен блок от Военно формирование 26 400 и РК „Традиция, а факти, свързани с делото и пътя на Христо Ботев бяха припомнени от ученици от XI ОУ „Христо Ботев“.

В 12.00 часа в цялата страна ще бъде излъчен акустичният сигнал „Въздушна опасност“ в продължение на две минути, за да оповести отдаването на почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK