Благоевград преди машинния вот: 73 700 бюлетини разпределят в 139 секции

Снимка: Infomreja.bg

Утре започва разпределението на книжа и материали в секциите в общината

73 700 бюлетини пристигнаха в склад на Митницата в Благоевград. Те бяха приети от председателя на Областната избирателна комисия – Мартин Бусаров.

В 120 секции ще се гласува машинно, а само в 19 ще се използват хартиени бюлетини.

Изборният кодекс обаче е предвидил, че във всяка секция трябва да има разпределен брой бюлетини като „застраховка“, ако машината се повреди.

Утре започва разпределението на книжа и материали в секциите в общината. В събота СИЕЛА, заедно с членове на ОИК и Община Благоевград ще достави и машините. В 120 секции ще се използват 184 машини, тъй като в 54 ще има по две машини, за да не се струпват хора.

Към настоящия момент са извършени всички необходими проверки и секциите са годни за произвеждане на вота.

Няма вариант за представяне на хартиена бюлетина на избирателите, ако се затрудняват да гласуват машинно.

„Ще трябва със собствени сили и колкото могат да се ориентират на машината и да гласуват“, категоричен бе Бусаров, който уточни, че не се позволява на членовете на СИК да бъдат близо до екрана на машината или да дават указания за работа на избирателите, както и да бъдат в близост до машината, когато избирателят борави с нея.

Хартиениете бюлетини ще се употребяват само и единствено при техническа неизправност на машините, а не при други обстоятелства.

На две демонстрационни машини за обучение се показва как членовете на СИК могат да боравят с машините. До момента са проведени 4 обучения на членовете.

Този частичен вот ще протече без мобилни секции за карантинирани, както и такива за хора в неравностойно положение.

 

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//