Бившето ръководство на румънската жандармерия отива на съд

Снимка: Официална Фейсбук страница на жандармерията на Румъния (архив)

Обвиненията - злоупотреба със служебно положение и обидно поведение на протеста от 10 август 2018 г.

Шестнадесет души, включително бившето ръководство на румънската жандармерия, бяха изпратени на съд по делото “10 август”. Става дума за мащабния протест срещу правителството от 10 август 2018 г. в Букурещ, когато полицията използва насилие срещу демонстрантите, включително срещу тези, които протестираха мирно, пише БТА.

“На 10 август 2018 г., в 23:11 ч., по повод протеста, който се проведе на площад “Виктория” в град Букурещ, полковник Лауренциу Казан, като командир на акцията, както и Георге Кукош и Йонуц Синдиле, като координатори на същата акция, изпълниха задълженията си по погрешен начин и наредиха на подчинените им жандармеристи, в нарушение на законовите разпоредби, да се намесят със сила, за да разпръснат протестиращите на площад “Виктория” - приблизително 30 000 души”, се казва в прессъобщение на Главната прокуратура.

Основните обвинения са свързани със злоупотреба със служебно положение и обидно поведение. Разследващите уточняват, че с действията си жандармеристите са ограничили свободата и правото на физическа и психическа неприкосновеност на демонстрантите и са нарушили основни права, залегнали в  румънската конституция и Европейската конвенция за правата на човека. 

"В нощта на протеста жандармеристите са използвали общо 63 ръчни гранати с акустичен ефект, 489 ръчни гранати с дразнещ сълзотворен ефект, 316 патрона калибър 38 мм и 40 мм, също с дразнещ сълзотворен ефект, 8 пръскачки с повишен капацитет и 168 ръчни пръскачки”, твърдят обвинителите.

Към 1 август 312 от пострадалите демонстранти са граждански лица по делото.

Преписката е изпратена за разглеждане във военния съд в Букурещ.

Междувременно от румънското гражданско движение Деклик (Declic) с над 1 милион членове отправиха апел към военния съд в Букурещ спешно да се произнесе по делото, като се има предвид, че остават само три години до давността и виновните могат да избегнат наказание.

„Деклик подкрепи чрез адвокати жертвите по делото "10 август" и ще продължи да плаща съдебните разноски до съдебно решение. Най-накрая дойде моментът. Гражданите, които бяха бити и обгазени на площад “Виктория”, чакаха пет години. Жандармеристите агресори бяха изпратени на съд. Но за да бъдат наистина наказани виновните, правосъдието трябва да покаже своята ефективност и да отсъди бързо по случая“, заяви един от членовете на Деклик Каталина Хопътяну, цитирана от Аджерпрес. 

В съобщение до медиите от гражданското движение обявиха намерението си да се съберат на площад “Виктория” на 10 август от 19:00 ч., за да поискат справедливост за жертвите на злоупотребите на жандармеристите от протеста през 2018 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//