Бившата румънска министърка Елена Удря ще бъде екстрадирана

Снимка: Infomreja.bg

Решението може да бъде обжалвано в 5-дневен срок

Бившата румънска министърка Елена Удря ще бъде екстрадирана в Румъния.

Това реши тричленният състав на Благоевградския окръжен съд.

На първа инстанция съдия Красимир Аршинков обяви, че Удря ще бъде предадена на румънската страна с Европейската заповед за арест.

Решението може да бъде обжалвано в 5-дневен срок пред Апелативния съд в София.

Адвокатите на Удря заявиха, че ще обжалват.

На днешното заседание в Благоевград, съдът получи отговор от Румъния след отправеното миналата седмица искане от българска страна. Съдът пожела справка за състоянието на затворите в Румъния и дали условията в тях са добри и съобразени с правата на човека.

Полученият отговор от румънската страна показва, че условията за изтърпяването на наказанието „лишаване от свобода“ са добри, а условията в женските затвори, какъвто е този в Плоещ, са още по-добри.

Според защитата на Удря затворите са пренаселени, а пък самата Европейска заповед за арест на Удря е идентична с вече приключила Европейска заповед, издадена преди години за Удря.

Също така според адвокатите решението на съда в Румъния, издало заповедта за арест, е незаконно, защото е гледано от състав, който по-късно е определен от Конституционния съд на Румъния като „незаконен“.

Защитата поиска съдът да се съобрази и с това, че всички издадени заповеди за арест от Румъния са отказани от различни съдилища в ЕС.

Адвокатите заявиха пред съдията, че при предното излежаване на мярка на Удря в Румъния – тя е била заплашвана.

Защитата каза, че женският затвор в Плоещ не отговаря на изискванията на ЕС и там се застрашава животът на Удря.

Пред съда, обвиняемата заяви:

„Съдът в Румъния лъже в становището си за състоянието на затворите. В Румъния знаят, че държавата ни е санкционирана от ЕС заради условията в затворите. И знаейки, че всеки месец съдилищата в ЕС отказват Европейски заповеди за арест на румънски граждани, те лъжат. Ако са изпратили тези лъжи тук, в съда, то какво ме очаква мен в Румъния. Знам, че моят случай не проблем на вашата държава, но моля да откажете Европейската заповед за арест.“

48-годишната Удря бе обявена за международно издирване с цел арест и екстрадиция от румънските власти за изпълнение на влязла в сила присъда 6 години лишаване от свобода за получен подкуп.

Исканото лице е задържано на ГКПП – Кулата  на 07.04.2022 г. при опит да напусне България, в същия ден съдът в Букурещ издаде ЕЗА.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//