БДЗП и ЛРД „Сокол“ започват възстановяване на елена лопатар в Сакар

Снимка: БДЗП

Дейността се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за връщане на дивите животни

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) Ловно - рибарско дружество "Сокол" - град Харманли, започнаха съвместна работа по възстановяването на популацията на елена лопатар в района на Сакар. Първите 26 животни бяха разселени през първата седмица на месец ноември. Предстои разселването на още поне 30 елена, чието движение ще бъде проследявано с предаватели и фотокапани. Елените се предоставят от БДЗП, а грижата за тях в първите месеци след освобождаването им ще поемат ловците от Харманли.

Възстановяването на популацията на елените е част от усилията на БДЗП в партньорство с ловните организации, Югоизточното горско предприятие и Фондация „По-диви Родопи“ за възстановяването на природните екосистеми в района на Зеления пояс от Източните Родопи до Сакар и Странджа.

Чрез изпасването на растителността елените играят ключова роля за поддържането на откритите местообитания, което е от огромно значение за опазването на биологичното разнообразие. Елените са и важна част от хранителната верига. Те са храна за хищниците, а с останките от телата им се хранят лешояди, орли и гарвани. Районът, в който са разселени елените, се посещава често от черните лешояди, освободени в рамките на програмите за реинтродукция в Източните Родопи и Стара планина.

Дейностите по възстановяването на елените в Сакар се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за връщане на дивите животни (European Wildlife Comeback Fund) и Програмата за застрашените ландшафти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//