Николай и Евгения Баневи са завели дело в Софийския градски съд (СГС) за морални вреди. Те претендират за 60 000 лв. обезщетение от главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници, пише "24 часа".

Поводът за това дело е писмото, което главният прокурор и заместниците му изпратиха в началото на годината до всички европейски институции и посолства, включително и САЩ.

От държавното обвинение тогава споменаха семейство Баневи като част от привлечените като обвиняеми "български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи" и "известни олигарси".

Според написаното от прокуратурата, те "са отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".

В жалбата си до СГС Баневи определят квалификациите за тях като неверни, позорящи и увреждащи публичната им репутация, личната чест и достойнството им.

Делото се води от адвокат Михаил Екимджиев.

Мотивите му са, че със споменаването на имената им в негативен контекст са нарушени техни права, защитени от Конституцията, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и НПК. 

Припомняме, Николай Банев беше задържан повече от две години и половина, след като беше арестуван през октомври 2018 г. Той и съпругата му бяха задържани в Ница. Тогава Иван Гешев обяви, че има двама привлечени за източване на приватизираното дружество "Полимери".

През май 2021 г. съдът промени мярката му на домашен арест, а през октомври той и съпругата му Евгения осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), включително заради дългия арест.