Балтов: За 2 седмици може да се поставят 300 000 дози от "АстраЗенека"

Снимка: Infomreja.bg, архив

„Разчитаме, че ще се включат и общопрактикуващите лекари“

В рамките на две седмици е възможно да се поставят 300 000 дози от ваксината на "АстраЗенека", ако се вземе решение да не се пази втора доза. Това каза директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов след началото на имунизацията с ваксината на "АстраЗенека" в болничното заведение, съобщава Агенция "Фокус".

"Логистично ваксината на "АстраЗенека" е много по-лесна за разпространение и употреба. Разчитаме, че ще се включат и общопрактикуващите лекари. Ваксината изисква обикновен хладилник между 2 и 8 градуса. В един флакон има 10 дози, може да седи и на стайна температура - до 24 часа без да бъде отварян и до 6 часа, ако е отворен. В рамките на 6 часа трябва да ваксинираме 10 души, за да се употреби изцяло флакона. Това е ефектът на бързо разпространение и ваксиниране на много хора" обясни проф. Балтов.

"В рамките на следващите 4 седмици очакваме да дойдат 300 000 дози. Ако в понеделник се вземе решение, най-вероятно ще започне употреба на всички пристигнали дози. 300 000 ще могат да се направят в рамките на 2 седмици, а следващите, които идват ще са за втора доза, не по-рано от 60 дни", посочи още той.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че днес стартира третата фаза от Националния ваксинационен план.

"Ще бъдат включени представители на ЦИК, СИК и РИК. Правителството е осигурило дози за всички желаещи от тези структури, за да може да бъде гарантиран един безопасен изборен процес", заяви Кирилов.

"Официалната информация в показанието на ваксината на "АстраЗенека" е, че няма ограничение за възрастта. Над 18-годишна възраст може да бъде поставена ваксината. Тъй като в клиничните изпитвания участниците над 55 години са били по-ограничен брой, това не дава възможност да бъде оценена ефикасността. За тях е направено проучване на база безопасност и имунен отговор. Няма никаква разлика спрямо останалите групи. Това дава възможност на експертите от Европейската агенция по лекарствата да дават препоръка за прилагане на ваксината", посочи още Кирилов.

"В рамките на месец февруари се очакват над 360 000 дози. Повече се очакват през месец март. По отношение на ваксината на "АстраЗенека", тъй като има по-голяма гъвкавост за поставянето на втора доза - между 4-та и 12-та седмица, всички дози, които пристигат, ще могат да бъдат прилагани. Това ще ускори значително ваксинационния процес. В следващите седмици значителен брой хора ще могат да бъдат ваксинирани", допълни той. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK