Авиобаза „Безмер“ чества 70 години от своето създаване

Снимки: МО

„Работим, за да бъде стартиралият процес по модернизация и придобиване на нова техника устойчив във времето“

„Изразявам своята признателност за упоритостта и волята ви по съхраняване боеспособността на щурмовата ни авиация, за отговорността и борбения дух, с които преодолявате предизвикателствата в службата, и за стремежа за модернизация на съществуващата авиационна техника и грамотната й експлоатация на високо ниво на безопасност на полетите“.

Това заяви днес, 5 октомври, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков на тържественото честване на 70 години от създаването на авиобаза „Безмер“.

Той посочи, че военното ръководство цени усилията, които личният състав полага през годината за повишаване на теоретичната си и практическа подготовка. Генерал-лейтенант Стойков бе категоричен, че участието на военнослужещите и техниката от състава на авиобазата в съвместни тренировки на Военновъздушните сили със съюзнически сили и средства спомагат за повишаването на бойните способности и постигането на по-висока оперативна съвместимост между страните.

„Работим, за да бъде стартиралият процес по модернизация и придобиване на нова техника и въоръжение устойчив във времето и заделеният от държавата финансов ресурс в близките години да спомогне за реализирането на още важни проекти за видовете въоръжени сили“, посочи генерал-лейтенант Стойков. Той подчерта, че освен модернизирана авиационна техника – 8 щурмови самолета СУ-25, в авиобазата са ремонтирани и съоръженията - летателно поле и полоса.

Военното формирование е включено в плановете за инфраструктурна модернизация за постигането на изискванията за база за предно разполагане на новия тип боен самолет Ф-16, както и в модернизирането с безпилотни летателни апарати, които ще дадат в технологично отношение ръст и високо ниво на подготовка на личния състав. Генерал-лейтенант Стойков призова, отбелязвайки годишнината на авиобазата, погледът да бъде отправен още по-напред в бъдещето. „За да осигурим не само следващите 10, а бъдещите 70 години“, заключи той.

„Авиобаза Безмер е важна за българските Военновъздушни сили. През годините на съществуването си сме се доказали като необходим и надежден партньор при участието в съвместни учения и тренировки със сили и средства както на Сухопътните войски, така и на Военноморските сили“, заяви командирът на авиобазата полковник Милен Димитров.

Той подчерта, че към момента летище Безмер разполага с необходимата инфраструктура и навигационно оборудване за приемане на всякакъв тип авиационна техника. Като съвместно съоръжение, съгласно договора между правителствата на Република България и САЩ, както и заради близостта си до полигон „Ново село“, то се използва за провеждането на учения на самото летище и като входен и изходен пункт за трениращи на полигона войски и техника. „Всичко това показва значимостта на летището като съоръжение, а за да функционира то пълноценно, се нуждае от необходимия брой подготвен и мотивиран персонал в лицето на личния състав на авиобаза“, посочи командирът.

Той допълни, че модернизираните самолети Су-25 са усвоени от инженерно-техническия и летателен състав на ниво безопасно изпълнение на поставените задачи. Провежда се успешно курс за приучване на самолет Су-25 на млади летци от випуските 2014 - 2016 г. След завършването на теоретичната част, от месец юли е започнало летателното обучение на петимата нови пилоти. До края на годината е планирано те да преминат обучение за полети по маршрут на малка височина, бойно използване и групова слетяност.

Авиобазата е създадена на 5 октомври 1951 г. като 22-ри изтребителен авиополк на аеродрум "Граф Игнатиево". През 1955 г. авиополкът е пребазиран на летище "Безмер". Годишнината днес бе отбелязана с военен ритуал и награждаване на отличили се военнослужещи със заповеди началника на отбраната и командира на ВВС.

На тържеството присъстваха още съветникът на президента по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, представители на местната и държавната власт, бивши и настоящи военнослужещи от състава на авиобазата. Бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг. Като авиационен поздрав над базата прелетяха самолети и хеликоптери от състава на Военновъздушните сили.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//