Атанасова даде старт на проекта за онкологичен център в Благоевград

снимки: infomreja.bg

„Областната болница в Благоевград става едно от 13-те лечебни заведения с държавно участие, които от 2013 г. ще променят визията на българското здравеопазване. В тях ще бъдат въведени високотехнологични методи за диагностика и лечение, в резултат на което диагнозата рак няма да звучи като присъда“. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при стартирането на проекта „Повишаване качеството на медицинското обслужване в Област Благоевград чрез модернизация на МБАЛ-Благоевград и изграждане на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания”.

Министър Атанасова бе посрещната от управителя на болницата д-р Красимир Михайлов, четиримата депутати Йордан Андонов, Веселин Давидов, Георги Андонов и Митко Захов, областния управител Костадин Хаджигаев и директорът на здравната инспекция д-р Огнян Чилев. Тя се ръкува с дежурния екип от Центъра за спешна медицинска помощ, след което посети и Спешно-приемно отделение. 

Проектът се финансира със средства от Европейския фонд за регионално развитие и от републиканския проект. Общата му стойност е 7 844 592,02 лв. Финансирането е осигурено по Оперативна програма "Регионално развитие".

С реализирането на проекта лечебното заведение ще разполага с цялата необходима апаратура за поставяне на ранна диагноза, стадиране, оценка на терапевтичния отговор и динамичното проследяване на пациенти със злокачествени заболявания - дигитална ехографска система, дигитален скопичен-графичен рентгенов апарат, 16-срезов многодетекторен компютърен томограф, апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика /MRI - equipment/, рентгенов мамограф, система за архивиране и разпространяване на образи /PACS/, лабораторна информационна система, ендоскопска апаратура /видеоколоноскопи, видеогастроскопи/, консолидирана система за клинично-химични и имунологичниизследвания за клиничналаоратория, както и специализирана линейка. 

Предвидени са строително-монтажни дейности за ремонти и реконструкция на помещения, въвеждане на мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградите на лечебното заведение и осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания.

„След приключването на проекта Благоевград ще разполага с нова модерна структура, която ще позволи да постигнем голямата цел, която сме си поставили - през следващите години да намалим значително заболеваемостта и смъртността в резултат на онкологични болести. Чрез ранната диагностика ще постигнем не само по-добро здраве на хората, но и ще намалим големите разходи, свързани със скъпоструващата терапия в напреднал стадий на болестта“, каза още здравният министър. Тя подчерта, че това ще позволи спестените средства да бъдат инвестирани в разширяване на дейностите за профилактика на тези заболявания.

Министър Атанасова отправи апел към колегите й от кръвния център във Варна да преосмислят решението си за напускане. „Въпрос на национална сигурност е в страната да има достатъчно кръв, кръвни продукти и специалисти  в кръвните центрове. Сигурна съм, че ще постигнем консенсус. Колегите са достатъчно отговорни, всички са давали Хипокроатова клетва и в никакъв случай няма да изложат на опасност живота и здравето на българските граждани”, подчерта тя.

Според нея липсата на кадри в здравеопазването се дължи на ниските възнаграждания. „Една от мерките, които сме взели, за да задържим лекарите в България, е повишване на заплатите на работещите в Спешните центрове от 1 юни,  на работещите в кръвните центрове и държавните психиатрични болници в страната са увеличени с близо 17% от 1 ноември. Средствата са осигурени от преразпределение на бюджета на Министерство на здравеопазването. Така Десислава Атанасова коментира масовото напускане на работещите в кръвните центрове.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

krasi15:02 - 13.11.2012
Tehnikata dobre,no koi 6te raboti s neia.Da ne stane pak ku4eta i kotki i skeneri za 20lv.Kakvoto i da napraviat niamat nujnite specialisti,taka 4e kervana si varvi ku4etata si laiat
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK