Асен Василев: Бюджетът за 2024 година ще бъде съобразен с правителствената програма

Снимка: БГНЕС

"Дефицитът ще е под 3%, мрачните пророкувания стават само шум", допълни той

Бюджетът за 2024 година ще бъде съобразен с правителствената програма. Инициативите, които са заложени, ще бъдат реализирани. Това каза министърът на финансите Асен Василев в предаването „Неделя 150“ на БНР, цитиран от БТА.

Има част от реформите, които трябва да бъдат направени. Като цяло имаме нарастване на капиталовите разходи. Парите, които тръгват от европейските програми, и парите от Плана за възстановяване и устойчивост вече трябва да започнат да влизат в конкретните проекти, добави Василев.

Разходите за отбрана са предвидени на 2 % от бюджетното салдо, както е по нашите задължения към НАТО, каза министърът. Той добави, че брутният вътрешен продукт нараства значително, като през следващата година се очаква да е над 200 млрд. лева, което означава, че бюджетът за отбрана ще е над 4 млрд. лева.

По отношение на бюджета за 2023 г., Асен Василев заяви, че се очаква приходите да бъдат изпълнени, както са заложени. Ако има неизпълнение, то може да се дължи основно по линия на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, каза Василев. Той припомни, че президентът Румен Радев е наложил вето върху Закона за енергетиката и с това отложи с един месец оценката на искането за ново плащане, което ние сме подали. Докато не падне ветото, няма как да продължи оценката на Европейската комисия по изпълнените реформи, обясни Василев.

Към юли заварихме изключително лошо събиране на данъците. С Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“ работим изключително активно и към момента НАП са събрали около 17 % повече ДДС, отколкото миналата година. „Митници“ също наваксват изоставането по ДДС от внос, което завариха. Аз мисля, че към края на годината ще успеем да постигнем приходната част на бюджета, коментира Василев. По думите му най-добрият измерител за финансовото здраве на страната е единната сметка, в която към момента има на 9 млрд. лева при изискване от закона за 4,5 млрд. лева. 

На въпрос дали е възможно войната в Близкия Изток да доведе до покачване на цените на петрола за България, Асен Василев каза, че има такива опасения. Това, което виждаме към момента, е, че не се реализира такъв сценарий. Венецуела започва да излиза на международния пазар на петрол. Така че нашите очаквания са да няма шок в цената на петрола, като, разбира се, винаги трябва да сме готови за негативен сценарий, каза Василев. 

Той коментира и бъдещата ротация в правителството. Асен Василев заяви, че уговорката с ГЕРБ-СДС при формирането на кабинета е била само Николай Денков и Мария Габриел да си сменят местата като премиер и вицепремиер, а другите министри да останат. Василев заяви, че ако са нужни промени в състава на правителството, ще е нужно съгласието на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Ако решим да има смени, това ще е политически разговор вътре в ПП-ДБ, след което можем да излезем със становище по въпроса, но това не може да е еднолично решение на ГЕРБ, заяви Василев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK