Артисти от Благоевград заплашиха, че няма да организират събития

Снимка: ОбС-Благоевград

Представителите на частните школи и независимите артисти се обединиха

Председателят на Общински съвет Благоевград, Андон Тодоров, проведе среща с представители на частните школи и независими артисти. Той прие хората на изкуството в кабинета си веднага, след като те дадоха пресконференция, в рамките на която се обединиха около това, че докато от Община Благоевград не започнат да решават проблемите в сферата на културата, те няма да организират и участват в събития в града и малките населени места.

Представителите на частните школи и независимите артисти се обединиха и около това, че не трябва да се допуска Общински съвет Благоевград да приеме предложената наредба от Община Благоевград, в която е записано, че ще могат да ползват зала „Яворов” безплатно, но само три пъти годишно. Същите изразиха мнение, че трябва да се създаде фонд „Култура”, който да подпомага дейността на хората на изкуството.

Организаторите на пресконференцията бяха категорични, че обществеността не трябва да бъде въвеждана в заблуждение и трябва да знае, че това, което предлагат от Община Благоевград и респективно кметът инж. Румен Томов е абсолютен популизъм.

Инициатор на събитието бе директорът на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ Бранимир Митов, които обвини общинското ръководство, че отказват комуникация.

Председателят на ОбС, Андон Тодоров, отправи покана към представителите на частните школи да присъстват на следващо заседание на постоянните комисии и да отправят своите питания.

ОбС - Благоевград е отворен, работи и винаги ще работи в полза на гражданите за едно по- добро развитие на града. Председателят на местния парламент, Андон Тодоров, се ангажира в най- кратък срок да ги уведоми писмено за отговорите депозирани от тяхна страна.

Ръководителят на музикална школа „Престо“ Цвети Саботинова сподели, че вече цяла година се опитва да осигури помещение за учениците си, но Община Благоевград не може да ѝ предостави.

„Прехвърлят ме към директорката на ЦЛТРДБ, а тя към директно към зам. кмета по културата и така 1 година. След поредица от срещи и писма, в отговор ми бе обяснено, че във „Вароша“ къщите няма да се използват за подобни неща“, разказа за ходенето по мъките музикалната ръководителка. Тя допълни, че само за справка 18 от нейните деца са участвали в „България търси талант“ и са направили така че Благоевград да се знае.

Десислава Петачка - ръководител на състезателен клуб „Импулс“, която две години организира турнир по спортни танци в Благоевград и на която клубът е в топ 3 на България, също няма подадена ръка от Община Благоевград за осигуряване на помещение- зала за репетиции на децата.

„От 22 декември ми затвориха залата във Военния клуб в града, тъй като те са на подчинение на Министерството и поради пандемията се наложи да затворят. Децата тренираха в хола ми, а от Общината ми отговориха, че не могат да ми предоставят зала, всички са раздадени“, със сълзи на очи разказа Петачка.

Иван Кацарски сподели, че още през пролетта на миналата година е предрекъл, че в Благоевград местни фирми няма да участват на фестивалите.

„Така се създават филтрите, че ние не можем си го позволим. Най- вероятно софийски фирми и така и стана. Ние искаме, когато правим събития те да са от и за Благоевград“, коментира Кацарски.

Надежда Червенкова от частното училище за мода в Благоевград, също разказа подробно за дългите си перипетии относно използването на „Мощанска къща“. Тя допълни и интересен факт, че ѝ е било забранено да работи с Бранимир Митов.

„За мен е напълно нормално да си съдействаме и моята школа да работи с театралната, но две дами от Общината дойдоха и ми казаха, че няма да работя с г-н Митов. Това е несериозно отношение. Искаме да не ни се пречи, а се пречи, без да имаме алтернатива“, категорична бе Червенкова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK