Архангелова задушница е, почитаме мъртвите

Снимка: Infomreja.bg, архив

Правят се помени за отишлите си от този свят наши близки

Днес отбелязваме Архангелова задушница, една от трите най-големи е православния календар.

По този повод във всички епархии на Българската православна църква се правят помени за отишлите си от този свят наши близки. Моли се за душата на мъртвите, пали се свещ. На задушница се посещават гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, бонбони, плодове, месо. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости".

Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Традицията за почит към загиналите военнослужещи датира от 1924 година. Прекъсната е през 1946, за да бъде възстановена отново през 1992 до днес.

Във всички големи областни градове е осигурен допълнителен транспорт до гробищните паркове. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK