Арабите принудили Божков да си ходи, имал връзка с руснаци

Снимка: БГНЕС

Божков е бил експулсиран от ОАЕ

На 23 август властите в ОАЕ и генералната прокуратура в Дубай са дали 72-часов срок на Васил Божков да напусне страната, научи "По света и у нас".

Полетът на 25 август на нискотарифната авиокомпания "FLYDUBAI" е бил единственият, който се е вписвал в този срок. Според наши източници още на 23 август, късния следобед, Божков е изпълнил изискването на властите и е представил билет за самолета, с който ще напусне страната.

Тогава властите в Дубай са уведомили българските си колеги кога и с кой полет Васил Божков ще се прибере в България. Според източници причината ОАЕ да експулсират Божков са негови връзки с руски граждани.

И още по темата "Божков":

Той е призован на разпит в прокуратурата, съобщава Нова телевизия.

Той трябва да даде показания относно твърденията си, че е давал подкупи заради хазартния си бизнес.

По неофициална информация в 13:00 часа бизнесменът ще бъде закаран в сградата на бившия специализиран съд, с бус на Съдебна охрана от Следствения арест, където се намира в момента.

Очаква се той да повтори официално пред разследващите твърденията си, направени през март 2020 г. от Дубай, когато заяви, че е давал милиони на бившия премиер Бойко Борисов, тогавашния финансов министър Владислав Горанов, както и на тогавашната шефка на Комисията по финансите в парламента Менда Стоянова. Причината било да се приемат данъчни закони, които да позволяват по-малко плащане на акциз и данъци на хазартния му бизнес. По негови думи е ставало въпрос за суми от порядъка на няколко милиона лева, дадени в кеш.

Твърденията му бяха отречени от замесените лица.

Стигна се обаче до ареста на Владислав Горанов, Севделина Арнаудова, заподозряна за пренасяне на парите от Божков към Борисов, както и на самия лидер на ГЕРБ. Тримата останаха едно денонощие в ареста, но впоследствие съдът определи задържането им е за незаконно.

Отново около 13:00 часа в сградата на ул. "Черковна" ще пристигне и бившата съпруга на следователя Петър Петров - Любена Павлова. Тя даде няколко ключови интервюта, в които твърдеше за корупция в съдебната власт.

Очаква се да ѝ бъдат повдигнати обвинения във връзка с аферата "Осемте джуджета".

Павлова и един от бившите прокурори в Специализираната прокуратура бяха посочени като хората, успели да присвоят ценности и монети от един от замесените в аферата - бивш собственик на асансьорния завод "Изамет".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//