Ангажиментите на вицепремиера Габриел растат

Снимка: Капитал

Министерският съвет й възложи допълнителни задачи

Вицепремиерът Мария Габриел ще бъде първият председател на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, реши правителството днес. Законът за защита от домашното насилие бе сред приоритетите на 49-то Народно събрание и бе приет още на първата му сесия.

Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие ще бъде специализиран, постоянно действащ, колективен и консултативен орган към Министерския съвет за осъществяване на държавната политика за противодействие на домашното насилие. Той ще координира, наблюдава и оценява политиките и мерките, предприемани от ангажираните институции.

С цел подчертаване на публичния ангажимент на държавата към проблемите с домашното насилие и за гарантиране на ефективното взаимодействие между компетентните органи е предвидено Националният съвет да бъде ръководен от заместник министър-председател.

С решение на Министерския съвет вицепремиерът Мария Габриел бе определена за координатор за участието на Република България в глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“ и за председател на Съвета за координация на България в инициативата.

„Партньорството за открито управление“ е многостранна инициатива с участието на 76 държави, която има за цел осигуряване на конкретни ангажименти от страна на правителствата за насърчаване на прозрачността, овластяване на гражданите, борба с корупцията и използване на новите технологии за укрепване на управлението.

Страната ни вече 10 години е активен участник в инициативата. В ход е изпълнението на Четвъртия национален план за действие (2022-2024), изготвен и осъществяван съвместно от представители на държавни институции и граждански организации. Планът включва 14 мерки в тематичните области прозрачност и достъп до информация, почтено управление и борба с корупцията, отворени данни, гражданско участие.

Като форум за реализация в най-висока степен на гражданското участие, Съветът за координация подпомага процесите по съвместното планиране и изпълнение на решения от администрацията и неправителствените организации, действа като механизъм за наблюдение и контрол на изпълнението на мерките на плана - както от заинтересованите страни, така и от широката общественост.

Министерският съвет прие Решение и определи Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи, за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. Съгласно Правилника за устройството и дейността на Съвета, той се ръководи от вицепремиер.

Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси е координиращ и консултативен орган, който подпомага Министерския съвет в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси, на основата на сътрудничество между държавните органи и сдруженията на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства, и други юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които работят в областта на междуетническите отношения и защитата правата на човека.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK