АЕЦ „Козлодуй“: ГЕРБ и ПП на различни мнения за реакторите

Централата е разположена върху терен от 1000 декара, но със спомагателните механизми и каналите за охлаждане зоната ѝ достига почти 5000 декара, снимка: АЕЦ 'Козлодуй'

Лидерът на ПП заяви, че е вдигат червен флаг

НС взе едно изключително важно решение за това да започнем преговори с Hyundai да бъде строител на бъдещите блокове 7 и 8 блок в АЕЦ „Козлодуй“. ПП-ДБ са се опитали да саботират процеса. Знаели, че фирмите които предлагали, не могат да отговорят на изискванията, но се запъват и го искат. Струва ни се, че това се правеше, за да се саботира процесът и от друга страна да се забави реализацията на този процес.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

До 1 юли липсват 780 млн.лв. във Фонда за енергийна сигурност. Миналата година декември месец финансовият министър Асен Василев източи 850 млн.лв. Ключово не е името на фирмата, а изискванията, които заложихме. Първото е да ни предложат задължително фиксирана цена. Второто е блок 7 да бъде построен в рамките на 60 месеца, а блок 8 да бъде построен в рамките на 54 месеца. Третото и много съществено е, че искаме поне 30% от бюджета и дейностите по този проект да бъдат възложени на български фирми изпълнители. Само Hyundai беше съгласна с трите изисквания, каза Добрев.

Енергетиците в залата решиха, че само една фирма може да строи 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Имаше доклад на енергийния министър, който казваше, че трябва да бъдат допуснати поне две компании. ГЕРБ, ДПС и ИТН решиха, че искат само една фирма да може да строи. И те, като най-големите енергетици в света, решиха да премахнат конкуренцията. това не е финално решение, но уточни, че вече е вдигат червен флаг и подобна стъпка не е правилна. Тази институция не е институцията, която трябва да избира фирмите изпълнител, а да прокарва закони, каза Кирил Петков.

„Това е пример как може да се убие проектът за нови ядрени реактори за АЕЦ „Козлодуй“ с днешните действия на управляващите.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

Народното събрание възложи в срок до 15 април т. г. да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" ЕАД и "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), включен в кратката листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Депутатите първо отхвърлиха предложението, а при прегласуването го приеха със 112 гласа "за", 29 "против" и 82 "въздържал се", с един глас повече в негова подкрепа срещу "против" и "въздържал се".

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите.

С 52 гласа "за", 161 "против" и 8 "въздържал се" парламентът отхвърли другото проекторешение, внесено от Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), с което се предлагаше да бъдат проведени преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и американската компания "Бехтел" (Bechtel), припомня dnes.dir.bg.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK