60% от ромите в кв. „Изток” са здравно осигурени

снимка: infomreja.bg, архив

60 % са здравно осигурените роми в кюстендилския квартал „Изток”, показва проучване на Сдружение „Ларго” в областния град. Единици са тези, които не знаят дали имат платени здравни осигуровки.

Според мнението на ромите от квартала, двете най-сериозни пречки пред доброто им здраве са липсата на пари за лекарства и ниската здравна култура.

36% от анкетираните лица най-напред отиват при личния си лекар, когато имат някакъв здравословен проблем. Около 30% обаче прибягват към самолечение – най-често питат направо в аптеката за лекарства.

2% търсят помощ от знахари, билкари и народни лечители.

Изследването регистрира много високо ниво на отговорност към здравето на децата – девет от десет родители на деца и младежи под 18-годишна възраст твърдят, че са им поставени всички задължителни ваксини от имунизационния календар. 84% от родителите водят децата си на редовни профилактични прегледи.

Като цяло жителите на квартал „Изток” се радват на добро медицинско обслужване. Взаимоотношенията с ръководството на кюстендилската болница, с личните лекари и специалистите от здравния център АДРА, който функционира в квартала, са отлични.

Една трета от жителите на квартала определят здравословното си състояние като добро, сочи още анализът на Сдружение „Ларго”.

 

КОМЕНТАРИ

12316:33 - 07.06.2014
Осигурени са щото получават социални помощи!Не знам дали аудиторията е на ясно,че циганите,които са на член 9 не само,че получават безброй други помощи ами и здравните осигуровки им се плащат от държавата!
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//