55 кораба са се пренасочили към нос Добра надежда

Снимка: iStock

Причината - напрежението в Червено море

Петдесет и пет кораба са пренасочили курса си към нос Добра надежда в Южна Африка от 19 ноември досега, тъй като са се отказали да преминат през Суецкия канал заради напрежението в Червено море, предаде Ройтерс, като се позова на египетската служба, отговаряща за движението на плавателни съдове през Суец.

За същия период през Суецкия канал са преминали 2128 кораба.

Египетската служба, отговаряща за плавателния път през Суец, заяви, че внимателно следи обстановката в Червено море.

"Следим внимателно последиците от напрежението в Червено море за движението в канала", се казва в изявление на ръководителя на службата Осама Рабия. Той добави, че морският трафик в канала остава нормален.

Вчера две водещи световни компании в областта на морските превози на товари, включително швейцарската MSC, най-големият в света оператор на контейнеровози, обявиха, че ще избягват Суецкия канал заради засилването на нападенията на йеменските шиитски бунтовници хуси в Червено море.

Свързаното с Иран движение извърши нападения срещу плавателни съдове в региона в знак на протест срещу израелските бомбардировки и нахлуване в Газа, при които убитите дотук палестинци по данни на здравните органи в територията са почти 19 000.

Рабия добави, че през днешния ден през Суецкия канал са преминали 77 кораба, включително и на компании, които обявиха, че временно спират да използват този маршрут. Последните са плавателни съдове, които вече са се намирали в Червено море, преди да дойде нареждането от корабособствениците им. /mediapool.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK