300 години от рождението на Паисий Хилендарски отбелязаха в Банско

Снимка: Infomreja.bg

Честванията започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на св. Паисий

300 години от рождението на Паисий Хилендарски отбелязаха Българската академия на науките и Община Банско. На събитието присъства и министърът на образованието – академик Николай Денков, който се срещна с ученици от началното и средното училище в града.

Българска академия на науките и община Банско организираха национална научна конференция „В началото бе Историята“ и изложба.

Честванията започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на св. Паисий.

Националната научна конференция беше открита от 10 ч. в тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров – 1894“ с приветствие на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, министър Николай Денков, Неврокопския митрополит Н.В Пр. г. Серафим и кмета на община Банско инж. Иван Кадев.

В конференцията историци представиха последните проучвания върху делото на големия български будител и делото на живота му.

Част от честванията ще бъде и организираната от Централна Библиотека на БАН изложба за делото на Паисий, която бе експонирана в читалището по време на конференцията. В 24 постера бяха показани издания на Историята, източници за написването ѝ, както и по-важни изследвания и публикации за нея от български и чужди учени, които се съхраняват във фондовете на ЦБ на БАН.

За нас като Академия, създадена 9 години преди Освобождението, е от първостепенно значение личността и делото на Паисий Хилендарски. Още в първия ни устав е записано, че трябва да бдим за нашата национална идентичност, за корените ни, за историята и езика. Днес от гледна точка на учените ще бъде представено делото на Паисий. Трудът му не е голям по обем, но значимостта му е огромна за това да я има България. Историците ще погледнат повече от гледна точка на неговото творчество и значението на история във възрожденския период – за книжовността и борбите. Надявам се конференцията да бъде научен принос за осветяването на живота и делото на Паисий, каза академик Юлиан Ревалски.

Българският народ е събуден, но друг е проблемът – че трябва да сплотим този национален идеал, който да обединява всички. Паисий е успял да го направи. Имаме нужда от нови мислители, будители, които да ни обединят, а не разединяват.

По отношение на Националното външно оценяване на учениците от 4. клас, министърът каза, че няма съществени промени в провеждането на изпита.

Който се е подготвил и има добри учители, няма да има проблеми, каза Денков.

С особено чувство на гордост днес откриваме честванията, свързани с Паисий Хилендарски. Не само аз, но и всички съграждани ще живеят в пулса на тези събития. Всички ученици, музейни работници, читалищни дейци са включени с честванията, каза Иван Кадев.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK