20 години България в НАТО: Политическият ни елит отбеляза датата

Снимки: МО

На събитието присъстваха президента, премиера и вицепремиера в оставка, министри

На тържествена церемония по повод 20-ата годишнина от членството на България в НАТО министърът на отбраната Тодор Тагарев награди членове на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, военнослужещи от Българската армия и цивилни служители.

В своя поздрав към присъстващите министър Тагерев отбеляза както трудностите в процеса на реформиране, така и значението на членството в Организацията на Северноатлантическия договор. По думите му през годините разбирането за необходимостта от боеспособна армия е било загубено в различни или в почти всички политически конфигурации. „Това доведе до много сложни проблеми, но към днешния ден това разбиране се завърна“, подчерта министърът на отбраната.

Той бе категоричен, че днес са създадени условия за ускорено развитие на отбранителните способности, повишаване статута на военнослужещите, бързо превъоръжаване. „Това може би не е напълно достатъчно и трябва да се набележат допълнителни мерки, но съм длъжен да отбележа, че към днешния ден България стои най-добре в НАТО от присъединяването до сега. Имаме уважението на нашите съюзници, имаме разбирането за проблемите, много от тях са общи или сходни и търсим заедно решение. Имаме заслугата и щастието да бъдем част от този най-мощен политико-военен съюз и по този начин да получаваме гаранции за нашата сигурност, като работим заедно с нашите съюзници“, каза още министър Тагарев по време на церемонията.

За принос по осъществяване на общата политика с военните структури на НАТО в контекста на изпълнението на мисиите и задачите на Въоръжените сили, за изграждането и поддържането на необходимите отбранителни способности, ускоряването на процесите по превъоръжаване и модернизация в съответствие със стандартите на НАТО и активно ръководство със знак „20 години България в НАТО“ министърът на отбраната Тодор Тагарев награди началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Не приемам наградата лично. Приемам я от името на всички военнослужещи, които служеха в трудните години на безвремие от края на 90-те, докато се взе политическото решение да встъпим в Организацията на Сверноатлантическия договор. От името на хилядите военнослужещи, които работиха, за да покрием стандартите за членство в НАТО, от името на тези, които участваха в мисии и операции, в безброй учения по полигони, по въздух суша и море, за да може достойно да празнуваме 20-ата годишнина от членството в НАТО“, каза адмирал Емил Ефтимов.

„Иска ми се, отбелязвайки годишнината, най-сетне армията да получи лъч надежда и то не само с инвестиции, а и с отношение, защото хората с пагон го заслужават“, категоричен беше началникът на отбраната.

По повод годишнината, със знак „20 години България в НАТО“ бяха наградени заместник-министър Атанас Запрянов, заместник-министър Станимир Георгиев, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев,  генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - началник ВМА, флотилен адмирал Боян Медникаров – началник на ВВМУ, доц. д-р Соня Пенкова – директор на Националния военно-исторически музей, полковник Иван Инковски – началник на военно-географската служба, представители на Военната академия, членове на политическия кабинет на министъра на отбраната, директори на дирекции, военнослужещи и служители в Министерството на отбраната и Българската армия.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов награди военнослужещи за принос при осъществяване на съвместни дейности с военните структури на НАТО.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK