2 месеца преди "Малешево пее и танцува" валят заявки за участие от цял свят

снимки: Община Струмяни

Четири ансамбъла от Албания, над 10 ансамбъла от Р. Македония, професионален ансамбъл от Бурса – Турция, Виктория – Украйна, Женски народен хор София и др. са сред първите заявили участие в престижния форум, който и тази година се организира от община Струмяни и фондация „ Арт център Илинденци” под патронажа на министерството на Република България.

Два месеца преди голямото международно фолклорно събитие в община Струмяни, което ще се проведе на 18,19 и 20 октомври, заваляха заявки за участие, като първата пристигна от Тирана – Албания, последвана от  Белград – Сърбия,  Киев – Украйна, Бурса – Турция, Митеви фолк – Македония, Женски народен хор – София и др.

Очертава се в конкурсната програма дотук да участват четири ансамбъла от Албания: „Калтерсия” – Тирана, „Кренар Корча” – Елбасан, Албания, Либражд – Албания, Ийгълс – Тирана, Албания, над 10 ансамбъла от Р Македония като за второ поредна година пристига ансамбълът от Щип, за десета година – ансамбли от Берово, Делчево и др. Има интерес от Африка Замаблео балет – Того, Дубай, Полша, Италия, Румъния, Гърция, както и от цялата страна.

„Подготовката на десетото юбилейно издание започна още с приключването на миналогодишното. Отзвукът от миналогодишния форум, пък и от всички проведени досега, е положителен. Авторекламата на добре свършената работа дава страхотни плодове. Интересът е оправдано голям и ние носим тежката отговорност да отговорим на очакванията. Организацията и на тазгодишното издание е много, много труд", коментира директорът на фестивала Снежана Стоименова.

В края на ноември, по инициатива на кмета на общината Емил Илиев, е направена среща с журито. "Искахме да чуем науката, която основателно не ни спести и критиката си, както и добрите идеи за перспективност като тази на проф. Грънчарова, която предложи да се изгради Етнографски център с реставрация на малешевската къща, кухня, традиции и култура, където да се побира и фестивалът, защото площадът вече е тесен…” Малешево” се развива, привлича образци на българския и чуждия фолклор, а това е знак, че е един от големите европейски фестивали”, каза още Снежана Стоименова.

Организацията на фестивала е в пълна пара, изпратени са над 1000 покани до посолства, кметове, читалища, културни организации и въпреки трудната икономическа и политическа ситуация, кметът Емил Илиев и ръководството на фестивала предвиждат и поредица съпътстващи ярки културни събития като изключително място ще заемат и кулминацията на честванията на 100 години от създаването на Микрево.

„Най-важното, което постига фестивалът е съхраняване и демонстрация на фолклорни образци от България и от света, а най-вече – обединяване и приятелство между народите, а за хората от нашата община – самочувствие и достойно домакинство", заяви кметът на община Струмяни Емил Илиев, който е и председател на организационния комитет. Според него се очертава поредно силно издание, което е поредно силно изпитание за организаторите.

"Няма да скрия, че ни е трудно и че се нуждаем от подкрепата на  правителство, министерства, фирми и организации, надявам се отново да я имаме. Тук искам да благодаря на партньорите на фестивала: Фондация Арт център Илинденци и лично на скулптора Иван Русев, с чиито инициативи обогатихме палитрата от културни събития и сложихме началото на общинска картинна галерия. Искрено благодаря на БНР – Радио Благоевград, с чиято награда и присъствие привличаме младите изпълнители във фестивала, на телевизия „Родина”, чиито директни предавания стигнаха до цял свят, на „ Ассет банк”, „Черкезов”- ООД, Хотел „Св. Никола”, Хотел „Медите”, на Сдружението на хотелиерите,  на микревци, на  хората и всички фирми от община Струмяни, съпричастни с организацията на фестивала, клубовете на пенсионерите, читалищата, ФК „ Малеш” и много други", подчерта кметът.

През изминалата година в "Малешево пее и танцува" имаше 2500 участници от 37 общини, 13 чуждестранни ансамбли и за пръв път на сцената се явиха 23 формации. Представители на половин България или от 12 области демонстрираха красотата на своя фолклор. "И както се очакваше, интересът към настоящето издание е голям и си пожелавам още едно красиво избухване на духовността на народите, а всеки участник да отнесе частица от преживяната красота”, допълни Емил Илиев.

 

Снежана Стоименова
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
Снежана Стоименова
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//