2 години от блокадата в Банско: Без обяснение защо курортът бе в капан

Снимка: Infomreja.bg

Банско изгони „злото“ с чанове още първия ден на локдауна

Банско е под пълна карантина за две седмици.

На 17 март 2020 година в 19,05 ч. на извънреден брифинг в Министерски съвет, даден от представители на Националния оперативен щаб, бе обявено, че курортът ще бъде първият в България, който ще бъде затворен.

КПП-та бяха поставени на входовете/ изходите на града, където полицаи в костюми проверяваха документи. Служители на Общината дезинфекцираха гумите на колите… защо ли?!

"Обявихме 81 случая с доказана инфекция. 3-ма от Банско са болни, свързани със ски пистите и функционирането на града като център. В Щаба се затвърди мнението, че ски курортите заради преохлаждане на дихателните пътища са застрашено място за разпространението на инфекцията. Затова бе прекъснат сезонът във всички наши ски курорти", каза председателят на Националния оперативен щаб - Венцислав Мутафчийски.

Обявени бяха новите закони, които властваха цели 14 дни:

* Забранява се влизането и излизането на хората в града.

* Хората с постоянен адрес могат да се приберат до утре до 20 ч.

* Забранява се излизането по улиците на всички жители на Банско, ако няма необходимост – а именно ходене до магазина, аптека, банка, бензиностанции.

* Могат да влизат само товарни коли за доставка на храна  и лекарства, служители на ЧЕЗ и ВиК, както и на други улици, полицаите, медиците, пожарникарите, здравите служители.

"Разпоредил съм да се предприемат всички законови мерки за спазване на заповедта. Не навлизайте в зоната, защото има затвор до 5 години и глоба до 50000 лв.", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Нещата са сериозни. Мерките искат да се снижи огнището на заразата. Спазвайте мерките, така ще ограничим разпространението, допълни той.

Външният министър Екатерина Захариева съобщи, че в хотелите в Банско има 200 чужденци.

Има достатъчно полицейски служители в Банско. Ще има полиция от други градове на входовете на града, увери главният секретар Ивайло Иванов.

Банско е с около 10 000 жители, има 5-има общопрактикуващи лекари. При нужда могат да се мобилизират и здравни специалисти от други градове.

Трябваше да се преустанови туристопотокът в Банско още преди десет дни, когато сформирахме Кризисен щаб. С налагането на карантината животът ще тече както досега с изключение на това, че са ограничени всички придвижвания, събирания на хора в затворени помещения, просто ще спазват инструкциите. Това съобщи кметът на Банско Иван Кадев пред БТВ.

Така започна 14-дневната „неизвестност“ как ще живее обществото повреме и след затварянето. Туризъм няма в разгара на сезона, оказа се, че и заразени няма. Първият случай, заради който започна всичко, бе от английско семейство, което наело апартамент в града. Пробите им били положителни, но не точно… Магазин, в близост до „прокажената“ сграда, където бяха карантинирани англичаните, залепи на вратата си „Забранено за англичани“.

В първия ден от локдауна Банско буквално замръзна, не от студ, а от липса на живот. Проблем първи – все още организацията на КПП-тата бе в начален стадий. Забавиха се доставките на хляб, рафтовете бяха опразнени, но паника нямаше. До следващата сутрин доставките на храна бяха урегулирани.

Хазяин изхвърлил наематели, Община Белица наложи карантина на работещите в Банско, туристите се изтеглят от града, затворени банки.. са част от новините, които заляха мрежата.

А вътре в града 14-дневният живот премина с разходки в планината сред снега. Излизането извън Банско, например до Разлог, се осъществяваше с ниско интелигентни алибита, на които нито едната, нито другата страна не вярваше, но и двете знаеха, че не може да спре „комуникацията“ между двата града.

Банско изгони „злото“ с чанове още първия ден на локдауна. Хората дадоха глас на звънците от терасите си, а църковните камбани биеха тържествено.

Вече покойният Каролев бе задържан за нарушаване на карантината в Банско и предаден на прокуратурата.

Филолог от Банско преведе Наръчника за COVID-19.

Престрелки имаше и между генерал Мутафчийски и лекарите от Банско. Генералът: Лекарите в Банско криели, че има хора със съмнения за зараза.

Лекар отговори: Д-р Мутафчийски, как ще скриеш починал пациент?!

Гражданският комитет в Банско пък пожела да се изчисти "петното" от града, а кметът на настоя за скрийнинг на населението… и го получи.

Банско заживя живота си отначало! Защото може, защото има сила и дух, защото се оказа, че вирусът не се спира с КПП-та и безумни забрани, които и до днес имат последствие върху основния поминък в града. Никой не даде отговор ЗАЩО обаче Банско бе затворено.

Една от причините КОВИД да не удари така тежко града е, че Банско има „изправена глава, която ничия сабя не я сече“.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK