17 магистрати кандидатстват за делегирани прокурори в ЕП

Снимка: Infomreja.bg

Вижте имената им

Общо 17 магистрати са депозирали заявления за участие в процедурата за подбор на седем европейски делегирани прокурори от Република България, както следва:

Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура; Георги Балков – прокурор в Районна прокуратура – Плевен;

Моника Михайлова-Митова – прокурор в Софийска районна прокуратура (СРП); Валентин Ангелов – прокурор СРП; Бригита Байрякова – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив; Иван Кучиев – прокурор в Софийска градска прокуратура; Иван Стефанов – заместник-районен прокурор на СРП; Светослав Милушев – прокурор в СРП; Невена Зартова – районен прокурор на СРП; Тодор Куюмджиев – заместник-районен прокурор на СРП; Виолета Желева – прокурор в СРП; Мирослава Чифчиева-Георгиева – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Перник; Марин Малчев – прокурор в СРП; Анна Каменова – прокурор в СРП; Светомир Бабаков – съдия в Административен съд – София-област; Пламен Петков – прокурор СРП; Александър Михайлов – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.

Крайният срок за подаване на документи до Прокурорската колегия на Висшият съдебен съвет бе 28 юли 2023 г., като при подаване на заявление по пощата, определяща е датата на получаване на документите в деловодството на Висшия съдебен съвет. Процедурата е откритата с решение на колегията по протокол № 24/28.06.2023 г. и се провежда на три етапа – допускане по документи на кандидатите, изслушване на допуснатите кандидати и обявяване на кандидатите. Комисията по допустимост на кандидатите е избрана чрез жребий от Прокурорската колегия и е в състав: Стефан Петров – председател, Светлана Бошнакова и Калина Чапкънова.

След проверка на постъпилите заявления и приложените документи комисията ще допусне до следващия етап в процедурата, кандидатите, които са представили всички необходими документи и отговарят на изискванията в Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор. Списъците с допуснатите и недопуснатите кандидати ще бъдат публикувани на интернет страницата на ВСС не по-късно от 7 дни от изтичане на срока за подаване на заявленията.

Кандидатите за европейски делегирани прокурори следва да са действащи членове на прокуратурата или съдебната система на Република България, чиято независимост е извън съмнение и да притежават необходимата квалификация и практически опит. Мандатът на европейските делегирани прокурори е 5 години с възможност за подновяване, съобщават от пресцентъра на ВСС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK