15 човека завършиха успешно курса за водни спасители в област Кюстендил

Снимки: БЧК-Кюстендил

15 човека завършиха успешно курса за водни спасители, проведен от Български червен кръст (БЧК) на територията на област Кюстендил. Това съобщи за ИНФОМРЕЖА Николай Велчев - специалист по водно спасяване към областния съвет на БЧК, и инструктор.

Тази година се включиха курсисти от Кюстендил, Дупница, Сапарева баня и Самоков. Горната граница на желаещите да придобият свидетелство за воден спасител бе 52 години.

"Свидетелството, което получават, е на български и английски език, като завършилите могат да работят освен в страната и в чужбина и по-конкретно в страни членки на световната федерация по водно спасяване. Подготовката се провежда от квалифицирани инструктори и лекари, които преподават медицинската част. БЧК разполага с богата екипировка и техника за восоко ниво на подготовка", обясни Николай Велчев.

Курсът тази година се проведе в Сапарева баня, като последните 10-ина дни от него бяха осъществени в Самоков, тъй като поради преустановяване на отоплението в училища и детски градини бе спряна и топлата минерална вода за басейна.

"Изключително труден курс беше, но важното е, че приключи успешно. За съжаление, в Кюстендил няма закрит басейн с топла минерална вода, което усложнява нещата и се налага подготовката да се води извън града", поясни още Николай Велчев.

Завършилите курсисти получиха две квалификационни степени - спасител на открити водни площи и море; спасител на плувни басейни и водни паркове.

Миналата година курс за водни спасители на територията на област Кюстендил не се проведе поради липса на желаещи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//