12 заразени с коронавирус в две дупнишки села

Снимки: МС

Огнището е свързано с работещи в ТЕЦ "Бобов дол"

56 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас, съобщиха от Националния оперативен щаб.

В болници са настанени 14 души. Засегнатите области са 11.

Положителните проби са констатирани в областите: София (22 случая), Кюстендил (13 случая), Видин (5 случая), Сливен (4 случая), Плевен (3 случая), Благоевград (3 случая), Русе (2 случая), Пазарджик (1 случай), Велико Търново (1 случай), Стара Загора (1 случай) и Ямбол (1 случай).

Най-много заразени до момента има в София – 661 души.

Общият брой на заразените в страната вече е 1290.

Активните случаи са 1030. В София новите са 22, от тях двама са настанени във ВМА, останалите са амбулаторни.

В област Кюстендил е установено ново огнище на COVID-19. Регистрирани са 13 нови случая за последните 24 часа, каза председателят на Щаба - ген. Венцислав Мутафчийски.

12 от тях са в района на Дупница. Заразените са в две села - Ресилово и Сапарево, всичките случаи са свързани с ТЕЦ "Бобов дол".

Две от инфектираните в Дупнишко са деца - момичета на 5 и 7 години. Те обаче не са хоспитализирани.

В област Кюстендил потвърдените случаи на COVID-19  вече са 51, в Благоевград - 41, във Видин - 62, в Сливен - 39, в Плевен - 101. 

Във Видин има 5-има нови заразени, сред тях няма медицински лица.

Общият брой на заболелите медици е 138, новите случаи са 3. В "Пирогов" са дали положителни проби лекар, медицинска сестра и санитар.

8 са новите оздравели пациенти, общо излекуваните са 205.

За последното денонощие има един смъртен случай - на 81-годишен мъж във ВМА, който е бил с множество придружаващи заболявания.

Общият брой на починалите е 55.

Настанените в болнични заведения са 292, в интензивни клиники и отделения - 37.

"Щабът има задача да поднася обективна информация на премиера и въз основа на това той взима решения". Така ген. Мутафчийски отговори на журналистически въпрос за намеренията на Бойко Борисов да се премахне извънредното положение преди 13-и май.

Според председателя на Щаба България върви към нов пик. "Възникват огнища, със сравнително голям брой заразени, но благодарение на бързата реакция на институциите, заразата се ограничава сравнително бързо. Така стана и в Паничерево, и в завод "Мизия", уточни Мутафчийски.

По думите му се обсъждат две стратегии - за пускане на децата в детските градини и на съвсем малките ученици. Съображенията за това са освобождаването на родителите и възобновяване на производствените процеси.

Другият вариант е за връщане в училище на по-големите ученици, на които им предстоят важни изпити, свързани с тяхното развитие - за кандидатстване след 7 клас и кандидатстудентските изпити, като се въведе двусменен режим и снижаване на броя ученици в класните стаи.

"На тях може да се разчита за по-осъзнато поведение при емидемиологична ситуация - да използват дезинфектанти, маски и да спазват социална изолация. Но всяко разхлабване ще усложни епидемиологичните процеси", предупреди Мутафчийски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK