1155 години от кончината на Константин-Кирил Философ

Снимка: Infomreja.bg

Свети Кирил Философ умира в Рим на 14 февруари 869 г.

Уважаеми българи, съграждани, скъпи родители, колеги и ученици,

Днес отбелязваме 1155 години от кончината на свети Константин-Кирил Философ, който умира в Рим на 14 февруари 869 г. Погребан е в базиликата на криптата Сан Клементо.

Той е създател на глаголицата, учен и богослов. Като християнски просветител е канонизиран за светец и равноапостол с брат си Методий, които по-късно папа Йоан Павел Втори ги обявява на 30.12.1980 г. за съпокровители на Европа и почитани от християнството и православния свят.

Тези факти може само да бъдат гордост не само за нас, които носим тяхното име, но и за всички останали българи. 

След четири дни, на 18.2.2024 г., ние с особено преклонение отбелязваме възпоменание за великия български революционер и годишнина от неговата гибел - геният на нашата революция за освобождението ни от петвековното турско робство - Васил Иванов Кунчев. 

Той бе наречен Левски заради лъвския му скок, който надскочи пределите на България и светът узна за него и Родината ни. 

Историята ни има много имена – като  Кирил и Методий, като Раковски, Ботев, Караджата, но най-ярката следа ни оставиха двамата братя просветители, създатели на писмеността, както и Дякона Левски. Апостолът на свободата винаги е търсен от турците и винаги укриван от българския народ. Османската империя го е търсила непрекъснато и той е заловен през декември 1872 г. край Къкринското ханче до Ловеч.

По време на ареста му той е добре пазен от 200-300 заптиета и неколкократните му опити да бъде освободен се оказват неуспешни. На 14.1.1873 г. в София му е издадена смъртна присъда, която е потвърдена от султан Абдул Азис. И на 18.2.1873 г. той е обесен - това бесило славно, на което Левски увисна със страшна сила, но той никога не умря. Той засия с всичка сила в умовете и сърцата на българите.

Апостоле, ние знаем, че и днес там, отгоре, ти ни пазиш и ние сме винаги с теб!

Слава ! Вечна слава на твоето дело!

Вечна слава на всички, които въздигнаха България така, че светът да я търси на картата!

 

Костадин Кулин

Директор на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Разлог

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK