Протестно хоро пред Община Благоевград заради рокади в Ансамбъл "Пирин"

Снимка: Infomreja.bg

Артистите заявиха, че дори и да има нов екип, те са съгласни да работят с всеки друг, но не и с предния ръководител

Ние не искаме всяко общинско ръководство да бърка в сърцето на Благоевград и да посяга на Ансамбъл „Пирин“.

Този призив бе направен пред сградата на Общината, където протестно хоро се изви в подкрепа на хореографа Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев, след напускането на художествения ръководител на ансамбъла Данислав Кехайов. А аплодисментите бяха за кмета Румен Томов, „за да чуе“ исканията на артистите.

Както вчера стана ясно от прессъобщение на Общината – Кехайов е подал оставката си, но според певците и танцьорите в ансамбъла, събрали се днес, оставката му е принудителна. С ръководителя си отива и екипът му, а на тяхно място се очаква да бъде назначен Петьо Кръстев, който се завръща с нов екип.

Танцьорите и певците в Ансамбъла обаче категорично са против подобна рокада и още повече назначаването на Кръстев, който през 2014 г. е освободен от длъжността от тогавашното ръководство на Община Благоевград.

Артистите заявиха, че дори и да има нов екип, те са съгласни да работят с всеки друг, но не и с Кръстев!

„Не го искаме този човек, ние не искаме да работим с него. Той всяваше раздори и разделение в Ансамбъла. Ние сме хора на изкуството, артисти и за нас емоционалния баланс и спокойствието са важни. С Кехайов имахме чудесна работа, а при Кръстев вратата му винаги бе затворена за разговори с нас“, споделят артистите.

Те заявиха категорично „Искаме си екипа!“ - диригентът и хореографът трябва да останат, категорични са още артистите.

Според тях по времето на Кръстев нито работата, нито отношенията в Ансамбъла са били на ниво. Артистите са отказвали да репетират и изпълняват спектакли, подбирани от Кръстев, а на събитие в Габрово зрители отказали да гледат изпълнение именно поради неподходяща хореография.

„Ние сме Ансамбъл на Благоевград и България и имаме хореография от всички фолклорни области в страната, а не само на една определена тематика, налагана от Кръстев, а именно от помашкия фолклор.“

По времето на Кръстев от Ансамбъла са събирали подписки за отстраняването му, докато Кехайов извел Ансамбъла в територията на множество успехи и награди.

„Всеки посяга на Ансамбъла. Ние искаме спокойствие. Артисти сме и работим с емоция. Не желаем да се връщаме там, откъдето сме тръгнали, каза Гергана Грозданова пред ИНФОМРЕЖА.

Според артистите рокадата е изцяло на политически принцип и се случва при всяка смяна на общинско ръководство като се посяга на емблемата на Пирин и Югозапада, което е обидно за традицията и всички дали сърце за нея.

Към момента на разговор при кмета на Благоевград са поканени недоволните артисти, а вчера от Общината обявиха:

Община Благоевград благодари за отдадеността и професионализма на Данислав Кехайов, който преди дни подаде оставка от поста главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ .

Той се срещна и с кмета инж. Румен Томов, пред когото сподели, че остава с най-добри чувства към ансамбъл „Пирин“. Кехайов каза, че се заема с нови проекти, които са и причината да реши, да напусне Благоевград.

„Вложих душа и сърце в работата си и мисля, че това се вижда. Тръгвам си с най-добри чувства, работихме дълго и ползотворно, затова искам всички да знаят, че и община Благоевград и ансамбъл „Пирин“ винаги ще имат приятел в мое лице. Прекланям се пред таланта на всички, които работят в ансамбъла. Това е най-красивият и атрактивен ансамбъл в България. Ансамбъл „Пирин“ е обичан, надявам се, че този който ще дойде на мое място, ще подходи с уважение, защото те го заслужават. “, сподели Кехайов.

„Пожелаваме успех във всички начинания на Данислав Кехайов! Той е професионалист и сме сигурни, че ще се справи с всяко ново предизвикателство. Благодарни сме му за всичко, което направи като художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“, каза Томов.

 

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK