Полицай от Благоевград отговори с удар на въпрос: Ти би ли умрял за България?

Кадър от монолога на Кутанов пред полицая, blagoevgradnews.com

Протестиращ подава жалба за полицейско насилие след блокадата на Е-79

Ти би ли умрял за България? Защото аз да!

Тези реплики се завъртат в медийното и социално пространство хиляди пъти след като са изречени от благоевградчанина Николай Кутанов.

Въпросът не е реторичен и е отправен към служител на МВР, който охранява протестиращите край Благоевград с опит да затворят главния път Е-79.

Отговорът бе удар в корема, заявява Николай, няколко няколко часа по-късно след успешно осъществена блокада на главния път, но при Кресна през изминалата вечер.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, снощи около 20 ч. Е-79 при Кресна бе блокиран от протестиращи от Благоевград основно, сред които и Кутанов. В 21 ч. блокадата бе „разбита“ от жандармерия и охранителна полиция. А в 22 ч. протестиращите потеглиха обратно към Благоевград.

Полицейски патрули имаше както на Симитли, така и при кръговото кръстовище на Полигона между Е-79 и АМ „Струма“.

Именно на Симитли, Кутанов попада на лицето, на което по-рано през деня задава въпросите си и очаква отговор, но не такъв.

„Спря ни полицейския патрул на Симитли, който ни извърши необичайно дълга проверка на лични карти и документи на лекия автомобил. През това време пристигна бус на Специализирано тактическо звено за бързи действия. От автомобила слязоха двама полицаи, единият е този, на който задавах въпрос… но както се вижда на клипа, нито го провокирам, нито обиждам“, разказа Кутанов пред ИНФОРМЕЖА.

Той ми каза: „Много философстваш, с‘а ще имаш страшни проблеми“, а другият полицай ме удари в корема, каза Кутанов.

Други спрени за проверка коли през това време няма на място.

Намесва се и трети полицай, който пита колегата си „Ей, к‘во прайш, бе?!“, а последните думи на изпроводяк са: „Ще се разправяме на друго място, ще имаш много проблеми“.

Кутанов ще подаде жалба за репресия от страна на МВР, като Ники е убеден, че става дума за лично отношение и реваншизъм.

„Само не мога да разбера на какво основание е личното?!“

А защо Ники е задал въпросите на полиция? Искал е да чуе тяхното мнение като граждани.

„Убеден съм, че има служители МВР в голям процент са съвестни хора, които си вършат работата, както трябва. Но ние се борим и за тях и е срамно да носят униформа и предпазни средства, изправени срещу хората, търсещи промяна за всеки“.

Кутанов обаче има опасения, че ще започнат лични репресии, а на „качествена“ проверка от страна на МВР не се надява и не очаква, но ще продължи да протестира… за по-добро.

ИНФОМРЕЖА потърси становището на МВР и очаква да отговор в най-кратки срокове.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Valkata15:09 - 03.08.2020
Velko Chepkunov v u4ili6te ne prave6e razlika mejdu Qponiq i Kitai. Izklu4itelen glupak
A11:37 - 03.08.2020
Велко тъп беше като ученик още и тъп си остана....
Niki10:46 - 03.08.2020
Tiq sa smeshnicite deto se mislqt za bareti. Debelaci prosti
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK